Intenzivne pripreme za turističku sezonu u Bihaću i Nacionalnom parku Una

Javno preduzeće "Nacionalni park Una" u proteklom je periodu realiziralo niz aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću turističku sezonu. Završen je projekt
Javno preduzeće "Nacionalni park Una" u proteklom je periodu realiziralo niz aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću turističku sezonu. Završen je projekt

Javno preduzeće “Nacionalni park Una” u proteklom je periodu realiziralo niz aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću turističku sezonu. Završen je projekt asfaltiranja dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone – Štrbačkog buka.

-Financijska sredstva za ovaj projekt osigurala je Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva za okoliš i turizam. Tako je milion maraka prebačeno na račun Nacionalnog parka Una, dok smo mi vlastitim sredstvima završili svu projektnu dokumentaciju. U ovoj fazi smo asfaltirali dionicu puta dužine 5.154 metra. Tako smo stigli do same završnice neophodnog projekta modernizacije i poboljšanja usluge za sve posjetitelje – kazao je direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Ovoj fazi građevinskih radova prethodila je i izgradnja vodovodne mreže od naselja Orašac do Štrbačkog buka. Za izgradnju vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una izdvojeno je 366.000 KM. Taj novac su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Grad Bihać.

Uporedo je organizirana i opsežna ekološka akcija “Samo malo dobre volje”, u okviru koje su očišćene obale i korito rijeke Une na dionici vodopad Štrbački buk – Dvoslap u dužini od 15 kilometara, uređene šetnice i drvene ograde, očišćeni pristupni put i okolni prostor Starog grada Ostrovica, te uređen most u naselju Kulen Vakuf.

-Nedavno smo za sve ono što radimo nagrađeni i priznanjem “Zvijezda turizma BiH” Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine. Izuzetno smo ponosni na to, međutim bez obzira na sva priznanja mi ne stajemo. Radimo gotovo danonoćno kako bismo našim posjetiteljima omogućili što kvalitetniju i bolju ponudu, te modernije i lakše pristupe našem turističkom biseru – dodao je direktor Mulić.

U Bihaću i Nacionalnom parku Una brojnim je dešavanjima obilježena i manifestacija “17. maj – Dan rijeke Une”. Realizirane su ekološke aktivnosti djece i gradskih vrtića u Bihaću, Eko rafting u Nacionalnom parku Una, kao i tradicionalna Biciklijada “Stazama rijeke Une”.

-Pedalirali smo od središta Bihaća do Štrbačkog buka, te uživali u lje

Izvor: FENA

Pročitaj više: Ruda Glava kod Goražda, raj za ljubitelje prirode

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti