Umrla je prva osoba kojoj je presađeno srce od svinje, kaže bolnica u Marylandu

Transplatacija

Transplatacija srca
Na fotografiji koju je 10. januara objavio Medicinski fakultet Univerziteta Merilend, hirurzi izvode transplantaciju srca sa genetski modifikovane svinje pacijentu Davidu Bennetu. Fotografija: Medicinski fakultet Univerziteta Maryland

Prva osoba kojoj je presađeno srce od svinje umrla je dva mjeseca nakon revolucionarnog eksperimenta, objavila je u srijedu bolnica u Marylandu koja je izvršila operaciju.

David Bennett, 57, preminuo je u utorak u medicinskom centru Univerziteta Maryland . Doktori nisu naveli tačan uzrok smrti, rekavši samo da je njegovo stanje počelo da se pogoršava nekoliko dana ranije.

Bennettov sin je pohvalio bolnicu što je ponudila posljednji eksperiment, rekavši da se porodica nada da će to pomoći u daljim naporima da se okonča nedostatak organa.

"Zahvalni smo za svaki inovativni trenutak, svaki ludi san, svaku neprospavanu noć koja je uložena u ovaj istorijski napor", rekao je David Bennett Jr u ​​izjavi koju je objavila Medicinska škola Univerziteta Maryland. “Nadamo se da ova priča može biti početak nade, a ne kraj.”

Doktori su decenijama pokušavali da jednog dana iskoriste životinjske organe za transplantaciju koja spašava živote. Bennett, majstor iz Hagerstowna u Marylandu, bio je kandidat za ovaj najnoviji pokušaj samo zato što je inače bio suočen sa sigurnom smrću, nepodobnim za transplantaciju ljudskog srca, vezan za krevet i na aparatima za održavanje života, i van drugih opcija.

Izvor (The Guardian)

Pročitajte više: Srceparajući oproštaj sina Akija Rahimovskog: Tatek moj, sad odmori, pa rokaj gore s ekipom

Pratite nas na Facebook akter.ba - Umrla je prva osoba kojoj je presađeno srce od svinje, kaže bolnica u Marylandu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori