Uklanjanje Netanyahua s vlasti završava “jedno od najgorih razdoblja” u sukobu s Izraelom – premijer Palestinske uprave

Premijer Palestinske uprave rekao je da svrgavanje izraelskog dugogodišnjeg lidera Benjamina Netanyahua zatvara posebno mračno poglavlje u izraelsko-palestinskim odnosima.

"Odlazak izraelskog premijera nakon 12 godina vlasti označava kraj jednog od najgorih razdoblja u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba", rekao je Mohammad Shtayyeh, a citirao Times of Israel.

Shtayyeh je rekao da novu vladu ne vidi "ništa manje lošu od prethodne". Osudio podršku novog izraelskog premijera Naftalija Bennetta izraelskim naseljima na Zapadnoj obali koja su nezakonita prema međunarodnom pravu.

Nova vlada nema budućnosti ako ne uzme u obzir budućnost palestinskog naroda i njegova legitimna prava.

Palestinska uprava objavila je u nedjelju izjavu u kojoj kaže da će suditi novom izraelskom kabinetu na osnovu konkretnih stavova koje će zauzeti. Nagađajući skeptičnim tonom, reklo je da će takozvana "vlada promjena" vjerovatno uspostaviti politike koje se ne razlikuju od onih iz Netanyahu ere, "ili će možda biti još gore."

Bennett je poznat po strastvenoj odbrani izraelskih vojnih akcija protiv palestinske militantne skupine Hamas u Gazi. Vodio je Ješino vijeće doseljenika sa Zapadne obale, prije nego što je 2013. izabran u Knesset, izraelski parlament.

"Palestinci moraju preuzeti odgovornost za svoje postupke i shvatiti da će nasilje naići na čvrst odgovor", rekao je Bennett u govoru u Knessetu nekoliko sati prije nego što je njegov kabinet položio prisegu. 

Vođa desničarske stranke Yamina i bivši ministar odbrane pod Netanyahuom, Bennett je potpisao ugovor s Yairom Lapidom. Vođom centrističke stranke Yesh Atid, kako bi okončao Netanyahuovu dvanaestogodišnju vladavinu. Ukupno je osam stranaka sudjelovalo u formiranju vlade, uključujući arapsku stranku Ra'am.

Prema sporazumu o podjeli vlasti, Lapid će na dužnost premijera doći nakon što Bennett završi prvu polovinu svog četverogodišnjeg mandata.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori