Učesnici Marša mira krenuli da se poklone žrtvama Srebrenice (VIDEO)

Učesnici Marša mira krenuli da se poklone žrtvama Srebrenice
Foto: FENA

Učesnici desetog pohoda "Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica", pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija" u organizaciji Udruženja "Svjedoci svog vremena" danas su od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995 krenuli na osmodnevni put dug više od 280 kilometara. Prepješačit će ga u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Predsjednik Udruženja "Svjedoci svog vremena" koje organizuje "Marš mira Sarajevo - Nezuk – Srebrenica" Muhamed Papić kazao je da 18 učesnika kreće danas iz Sarajeva, a u Nezuku će se priključiti još pet učesnika.

- Maršuta je ista kao i svake godine. Prvu noć spavamo u Planinarskom domu Igman na Ozrenu, drugu na Ponijerima, potom Javorje te na Jelovo brdo kod Kalesije. U srijedu, 7. jula stići ćemo u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2021. Učesnici ovogodišnjeg Marša mira dolaze iz Turske, Bihaća, Travnika, Novog Travnika, Sarajeva - kazao je Papić.

Jedan od najstarijih učesnika Marša je i Slobodan Kisin iz Sarajeva koji na pohod "Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica" ide od 2015. godine.

- Želja mi je da i ove godine iako imam 72 pune godine da prođem i da se tamo poklonim. Žrtve su velike i trebalo bi da se i mimo ovih dana malo više o tome vodi računa, ne samo kroz priču. Znamo sve šta se desilo i mora se nazvati pravim imenom - smatra Slobodan Kisin.

Elvedin Zulić ima 17 godina, dolazi iz Bihaća i ovo mu je šesti put kako kreće na Marš mira.

- Meni je Marš mira jedan veliki doživljaj. Prvi put sam krenuo sa svojim ocem i od te godine sam rekao da ću ići dok sam živ - kazao je Zulić.

Govoreći o tome šta mu znači i zašto ide svake godine, Zulić je kazao da želi da vidi i gleda šta se desilo u Potočarima, jer kako kaže 8.372 žrtve nisu malo.

Govoreći šta mu je najteže u samom pohodu, Elvedin Zulić navodi da mu je najteži onaj trenutak kad se silazi prema Potočarima.

- Kad ulazimo Potočare i kad vidim more bijelih nišana. Tad se naježim. Ne može se nikako opisati kakav je to osjećaj - istaknuo je sedamnestogodišnji Zulić.

Pohod Marš mira "Sarajevo - Nezuk - Srebrenica", pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija" organizuje se u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu. Cilj je  da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također ovaj pohod šalje i poruku da nijedna žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena.

Pogledajte VIDEO

Izvor: FENA

Pratite nas na facebook akter. ba

Pročitaj više: ANALIZA – Negiranje genocida se nikada ne smije prihvatiti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori