U Živinicama iseljene porodice, Spreča prijeti

Poplave

U Živinicama iseljene porodice, Spreča prijeti
Foto: Avaz.ba

U Podgajevima su dvije porodice iseljene zbog klizišta, a još dvije zbog poplava u Oskovi i Litvi. U TK-u veći vodotoci stagniraju, ali svi strahuju od toga šta donosi noć.

Velike količine padavina koje su krajem prošle sedmice pogodile dobar dio Bosne i Hercegovine uzrokovale su velike probleme i u Tuzlanskom kantonu. U Živinicama su se izlile rijeke Gostelja i Oskova, vodotok Spreče je u stalnom porastu, a obilne padavine su dovele i do pojave manjih i većih klizišta u većini lokalnih zajednica, piše Oslobođenje.ba.

NEMA OPUŠTANJA

Najteže je bilo u Živinicama, gdje su zbog klizišta i poplave iseljene četiri porodice. Klizište koje se pokrenulo u mjestu Podgajevi je ugrozilo jedan porodični stambeni objekat, zbog čega su iseljene dvije porodice sa po četiri člana. Istovremeno, zbog poplava u mjesnim zajednicama Litve i Oskova iseljene su dvije porodice, od kojih je jedna u privatnom smještaju, a druga kod rodbine.

Kako nam je kazao Enver Jukić, šef Civilne zaštite Živinica, stanje na terenu se stabilizuje, ali još nema mjesta za opuštanje.

- Vodotoci se stabilizuju nakon smanjenja intenziteta padavina, ali sve se to može promijeniti preko noći. Ukoliko kiša ponovo nastavi padati, zasićenje zemljišta vodom, veliki broj korita na području grada, ali i začepljeni odvodi usljed ovih poplava, mogli bi dovesti do novih plavljenja zemljišta. Neprestano smo na terenu i pokušavamo spriječiti posljedice koliko je moguće, kazao nam je Jukić.

Tuzlanski kanton zasad nisu pogodile poplave kakvih je posljednjih godina bilo. Gračanica u ovom naletu padavina gotovo da nije ni imala štete, s tim da je najteži period očekuje u večernjim satima. Kako nam je kazao Mustafa Bajić, šef Civilne zaštite Gračanice, nema ugroženih poslovnih ni porodičnih objekata.

- Stanje je zadovoljavajuće. Jedino je poplavljeno poljoprivredno zemljište koje je inače na kritičnim lokacijama, na kojem trenutno nije ništa zasađeno i na kojem nema infrastrukture. Ipak, zabrinjava činjenica da Spreča raste iako padavine jenjavaju, a to bi moglo dovesti do novog plavljenja područja Gračanice i Doboj-Istoka. Propust vode iz hidroakumulacije Modrac znatno je povećan, tako da u poslijepodnevnim i večernjim satima očekujemo val koji bi mogao poplaviti mnogo više zemljišta, kazao nam je Bajić.

UPOZORENJA

Civilna zaštita je zbog ovoga uputila upozorenje građanima i vlasnicima biznisa da učine što mogu kako bi ostali na sigurnom. Svi veći vodotoci, osim Spreče, u fazi su opadanja, a u posljednja 24 sata nema novih prijavljenih klizišta.

Pročitajte više: Stanje na poplavljenim područjima u Sarajevu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori