U Tuzli identifikovane tri žrtve rata, u Osmacima izvršena ekshumacija

INSTITUT ZA NESTALE OSOBE

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica nestalih osoba

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Hajvazi, općina Osmaci.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nastradala u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Tri žrtve

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

Istovremeno, danas su u Komemorativnom centru u Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1991. i 1992. godine na području Bratunca, Šekovića i Vukovara.

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica nestalih osoba.

Imena identifikovanih

Identifikovani su:

-Hodžić (Beriz) Salmir, rođen 1983. godine u mjestu Ljubovija, Republika Srbija. On je nestao u maju 1992. godine u mjestu Suha, općina Bratunac. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na ovom lokalitetu 2002. godine.

-Efendić (Ibro) Osmo, rođen 1961. godine u Vlasenici. On je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2004. godine na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići.

-Nakičević (Ismet) Ekrem, rođen 1949. godine u Teočaku. On je nestao u novembru 1991. godine u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u ovom gradu 1999. godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori