U toku uklanjane grafita s Latinske ćuprije u Sarajevu

Uklanjanje grafita

U toku je uklanjane grafita koji je oskrnavio Latinsku ćupriju u Sarajevu, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Uklanjanje grafita naložila je Gradska uprava Grada Sarajeva, a gradonačelnica Benjamina Karić je ranije najavila da će grafit biti uklonjen.

"Kao što smo već objavili, ovaj vandalizam desio se u noći s četvrtka na petak, a policija je uhapsila počinioce. Uklanjanje grafita vrši specijalizirana firma, a po nalogu Gradske uprave Grada Sarajevo, nadležne za ovu oblast", naveli su.

Autor grafita je reper Benkx iz Berlina, a oskrnavio jedan od simbola grada Sarajeva iscrtavši veliki grafit sa svojim umjetničkim imenom.

Gradonačelnica je ranije kazala da vlast podržava uličnu umjetnost, ali da je vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika nedopustivo, i smatra se krivičnim djelom.

Latinska ćuprija jedan je od najstarijih mostova u Sarajevu, a 2004. godine proglašen je nacionalnim spomenikom. Most potiče iz osmanlijskog perioda, ali se mijenjao vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.

Pročitajte više: Poznato ko je oskrnavio most u Sarajevu, autor se oglasio na Instagramu

Pratite nas na Facebook akter.ba: https://www.facebook.com/www.akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori