U susret teškoj zimi: Pripreme alternativnih goriva

NAKON POSKUPLJENJA

Pripreme za tešku zimu: Pripremaju se alternativna goriva
Foto: Anadolu Agency

U Kantonu Sarajevo danas je održan hitan sastanak povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o poskupljenju plina za treći kvartal 2022. godine.

Sastanku su prisustvovali ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović, pomoćnik ministra Muhamed Bekto, direktori i predstavnici KJKP Toplane Sarajevo, KJKP Sarajevogas, BAGS-Energotehnika d.d. Vogošća i Direkcije za robne rezerve KS.

Na sastanku se razgovaralo i o nabavci alternativnih goriva. Istaknuto je kako je Vlada KS spremna ući u narednu grijnu sezonu sa dovoljnim količinama alternativnih goriva, kako bi građani imali grijanje, a zbog najava moguće nestašica energenata.

"Imajući u vidu poskupljenje gasa za koje smo saznali iz medija, organizirali smo sastanak na kojem je konstatovano da Vlada FBiH, kao i Energoinvest, te BH-gas nisu najavili Vladi KS ni resornom Ministarstvu povećanje cijene od 23,3 posto. Nemamo informacije da je gas poskupio od strane isporučioca Gazproma. O ovome smo se trebali ranije dogovarati, jer 80 posto gasa u Bosni i Hercegovini dolazi u Kanton Sarajevo. Na ovaj način, Kanton Sarajevo je doveden u nepovoljan položaj", kazao je ministar Hadžiahmetović.

Izrazio je i nadu da će u narednom periodu biti organiziran sastanak sa predstavnicima Vladom FBiH i nadležnim ministarstvom, kako bi dogovorili povoljnije uvjete za nabavku plina.

izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori