U Sloveniji pada broj oboljelih, od iduće sedmice moguće popuštanje mjera

Slovenija

U Sloveniji pada broj oboljelih, od idućeg tjedna moguće popuštanje mjera
Foto: : EPA / Autor: MICOL BRUSAFERRO

U Sloveniji se situacija s pandemijom koronavirusa nastavlja smirivati te je u petak zabilježen znatan pad broja slučajeva zaraze, a i drugi pokazatelji nastavljaju padati, no epidemiolozi procjenjuju da još nije vrijeme za ozbiljnije popuštanje mjera.

U protekla 24 sata potvrđeno je 7.514 novih zaraza koronavirusom, znatno manje u odnosu na više od 12 hiljada koliko ih je bilo zabilježeno dan ranije, a smirivanje petog vala epidemije pokazuju i ostali epidemijski podaci.

Obavljeno je skoro tri hiljade PCR i preko 90 hiljada brzih antigenskih testova, pri čemu je udio pozitivnih testova bio 25,8 posto, a brzih antigenskih 7,4 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Blago se smiruje i stanje preopterećenosti bolnica.

Veće smanjenje hospitaliziranih očekuje se tokom iduće sedmice, a ako se sadašnji povoljan epidemijski trend nastavi i ako ne dođe do pojave novih varijanti koronavirusa u Sloveniji bi u martu broj novozaraženih dnevno mogao pasti na oko dvije hiljade slučajeva, što bi relaksiralo još uvijek tešku situaciju.

Epidemiolozi u skupini koja savjetuje vladu navode s tim u vezi da se iduće sedmice možda može početi s postupnim i opreznim popuštanjem mjera.

Najprije bi se ićšlo u popuštanje s povećanjem broja ljudi koji u trgovačkim centrima smiju biti u isto vrijeme, navela je epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni tim za Covid-19, dodavši kako je u sadašnjem trenutku teško ocjenjivati kako će se popuštanje odvijati i koje će mjere morati ostati.

Eventualno popuštanje u bolnicama, školama i socijalnim ustanovama odvijat će se drukčije nego za opću populaciju, jer su to ustanove koje moraju ostati sigurne. Premda dominantna omikron varijanta izaziva blaže simptome još uvijek je dobro da se restrikcije vezane uz status imuniteta i dalje primjenjuju, odnosno da covid potvrde i dalje ostanu u upotrebi, navela je Logar za medije.

Epidemiolozi upozoravaju da je oprez kod ukidanja pojedinih mjera i dalje potreban jer se Slovenija ne može odlučiti za ukidanje restrikcija poput nekih zemalja s visokim stepenom procijepljenosti, jer je u zemlji barem osnovne doze vakcina dobilo samo 1,25 miliona ljudi, odnosno 57,6 posto populacije, a cilj je da se na taj način zaštiti 80 posto stanovništva. (novilist.hr)

Pročitajte više: Slovenija ukinula vinjete koje se lijepe na staklo

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori