Slovenija ukinula vinjete koje se lijepe na staklo

Slovenija

Slovenija ukinula vinjete koje se lijepe na staklo
Foto: DARS

Za sve vozače koji se požele voziti slovenskim autocestama od početka februara moraju imati elektronske vinjete, a dosadašnje naljepnice na vjetrobranskom staklu kojima se dokazivalo da je cestarina plaćena nakon 13 godina odlaze u historiju.

Cijene cestarine za sedmičnu, mjesečnu i godišnju vinjetu ostaju iste, s time da godišnja, koja stoji 110 eura, od sada vrijedi godinu dana od datuma kupnje, umjesto do kraja tekuće godine, bez obzira na to kada je kupljena, kako je bilo do sada. Mjesečna vinjeta košta 30 eura, a sedmična 15.

Elektronska vinjeta vezana je uz registarski broj pojedinog vozila i nije prenosiva. Prilikom kupnje potrebno je dati registarski broj vozila, elektronsku e-mail adresu te u formularu navesti način plaćanja ako je se kupuje negotovinski putem interneta.

Vozači koji nisu sami sebi putem interneta osigurali vinjetu mogu je, kao i do sada, kupiti na mjestima gdje su se kupovale vinjete u obliku naljepnica, s time da će im u ispunjavanju formulara pomoći prodavači. Kao i do sada, slovenska vinjeta može se kupiti i u Hrvatskoj, na mjestima na koji se to moglo i do sada.

Sistem funkcionira tako da registracijske brojeve vozila za koje je plaćena cestarina prate kamere koje su postavljene na mreži autocesta, na kontrolnim točkama.

Državna kompanija za autoceste DARS zagarantovalavje da će se lični podaci, nakon što se kontrolom potvrdi da je cestarina plaćena, odmah brisati iz sistema, što je u skladu s europskim normama o zaštiti ličnih podataka. Vožnja bez važeće elektronske vinjete predstavlja prekršaj prema zakonu o cestarinama, za što je propisana kazna u visini 300 eura, objavio je DARS, a prenosi (GPmaljevac).

Pročitajte više: Slovenija: Idealna vikend destinacija

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori