U Semberiji počinje proizvodnja dijelova za Teslu: Otvaraju se nova radna mjesta

U Semberiji počinje proizvodnja dijelova za Teslu: Otvaraju se nova radna mjesta
Foto: tntportal.ba (ilustracija)

Za svjetski poznati brend vozila „Tesla“, u njemačkoj fabrici „Pass“ koja posluje u Semberiji trebalo bi se početi s pravljenjem dijelova.

Inače, ova fabrika proizvodi savitljive cijevi za protok tečnosti raznih profila, a koje se ugrađuju u više tipova automobila renomiranih proizvođača.

Otvaranje novih radnih mjesta

Direktor ove fabrike Rado Maletić izjavio je da to uzrokovati i otvaranje novih radnih mjesta.

- Mi radimo za velike brendove dijelove za protok raznih vrsta tečnosti i to sve ide ispod haube. Radimo razne cjevčice, sve što podnosi veliku temperaturu. „Tesla“ je već došao u Njemačku i „Pass“ je dobio prostor da konkuriše, odnosno da radi određene proizvode za „Teslu“. Ti dijelovi, odnosno pojedini proizvodi, koje „Pass“ radi naveliko, došli bi u Bijeljinu i došlo bi do uvećanja i proširenja postojeće proizvodnje, a to bi donijelo i nova radna mjesta - rekao je Maletić za Nezavisne novine.

On je uvjeren da bi se to u Bijeljini trebalo desiti, te dodaje da će "Pass" u ovom gradu, koji već zapošljava više od 1.000 ljudi, ako to zaživi, doći do brojke od 1.500 zaposlenih.

Značajni poslovni uspjesi

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović također podsjeća da u ovom gradu već imaju kompaniju "Pass", koja proizvodi automobilske dijelove za strano tržište i u toj oblasti ostvaruje značajne poslovne uspjehe, pa se nadaju da će se najave o proširenju ovog proizvodnog sektora obistiniti.

- Grad Bijeljina u okviru svojih nadležnosti svakom investitoru izlazi u susret koliko je god to moguće, imamo spremne poslovne zone, na odličnom smo geostrateškom položaju, za dvije godine ćemo s Evropom biti povezani auto-putem - rekao je Petrović za Nezavisne novine.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina, ističe da je taj grad u posljednje vrijeme postao atraktivan investitorima i zbog gradnje auto-puta, koji će ovaj grad povezati sa Beogradom i Banja Lukom, a što su ogromna tržišta.

- Ne iznenađuje me ta vijest o "Tesli". Mislim da će Bijeljina u narednih 10-15 godina biti plodno tlo za investicije, a na nama iz administracije je da svim tim ljudima, koji su zainteresovani da investiraju, to maksimalno olakšamo i ubrzamo posao. Naravno da bih bio srećan da se obistini to sa "Teslom", ali i bilo kojom drugom kompanijom koja će zaposliti ljude i ovdje donijeti neku novu vrijednost - rekao je Đurđević.

Proširenje kapaciteta 

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, kaže da planira da se sastane sa direktorom fabrike "Pass" u ovom gradu, te ističe da je riječ o sredini koja je plodno tlo za investiranje.

- Mislim da je riječ o dobroj vijesti. Sigurno je da tu postoje određena ograničenja, pitanje je kako obezbijediti i dodatnu radnu snagu, ali to su pitanja koja zavređuju pažnju i ozbiljniji angažman, kako Privredne komore, tako i resornog ministarstva, Vlade i tako dalje - naglašava Savić u izjavi za "Nezavisne novine".

Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kaže da o priči u vezi sa "Tesla" nema zvanične informacije, ali je raduje ako se to obistini.

- To sigurno znači proširenje kapaciteta i dobra je priča sa stanovišta novih radnih mjesta. Mi imamo dobru saradnju sa fabrikom 'Pass', mi ih vodimo kao pozitivan primjer stranih investicija kod nas. Bijeljina ima čak i neke prednosti koje drugi gradovi u BiH nemaju, blizu je granice sa EU i blizu Srbiji, ona je raskrsnica puteva. Bijeljina, kao grad u ravnici, ima šta da ponudi, a dobiće i auto-put, što će biti još veća prednost, budući da je putna infrastruktura veoma bitna za strane investitore - navela je Marković.

Izvor: Dnevni avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)