U NSRS-u vanredno stanje: Tužilaštvo BiH traži listing glasanja o osnivanju agencije za lijekove RS-a

Traže listing glasanja

Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja zastupnika o osnivanju Agencije za lijekove
Foto: Fena

U Narodnoj skupštini Republike Srpske je vanredno stanje. 

Prema saznanjima BNTV, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS-a da im dostave listing glasanja zastupnika za zakon o agenciji za lijekove Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je, prema saznanjima ove televizije, formiralo predmet "rušenje ustavnog poretka BiH".

Spornim zakonom, koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere "Kisik", regulisano je da se u roku od šest mjeseci formira agencija za lijekove Republike Srpske.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjoj Luci.

Za sporni zakon glasali su zastupnici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS-a, koja je zakazana za petak, a na kojoj će zastupnici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, također, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

Pročitajte vise: Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović imao tešku saobraćajnu nesreću

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)