U Neumu jedino profitirao vlasnik hotela

Neum

U Neumu jedino profitirao vlasnik hotela
(Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)

Tresla se gora, rodio se miš. Ovo može biti kratak opis trodnevnih neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Domaće i strane delegacije su napustile ovaj bh. grad na moru, a jedini koji je istinski profitirao jeste vlasnik luksuznog hotela gdje su zvaničnici noćili, jeli, pili i sastančili. Uz to je gratis dobio i reklamu svih domaćih medija.

Sve ostalo ostaje neriješeno i nepromijenjeno, do daljnjeg. Oni koji su slovili za hronične političke optimiste kažu da to više nisu, dok druga strana poručuje kako su ipak napravljeni koraci naprijed.

Stranci, ne želeći i javno priznati diplomatski neuspjeh u Neumu, kažu kako su razgovori bili konstruktivni i veoma dobri i da je sada sve opet na domaćim političarima da se sami dogovore. Treba biti iskren pa reći, da se domaći lideri mogu i žele sami dogovoriti oko krupnih pitanja, strani medijatori nikada ne bi bili ni potrebni u BiH.

Podsjetit ćemo kako su prethodnih dana američki i evropski izaslanici izlazili pred medije puni optimizma s uvjerenjem da posao "samo što nije završen". No, prevarili su se, kako se i očekivalo.

Zapelo je na političkim pitanjima odnosno u vezi s onim što je nerješiv problem godinama. Tako ni tri dana na svježem morskom zraku nisu mogla pročistiti zapušene kanale u odnosima stranaka iz Mostara i Sarajeva, iako su kako kažu bili blizu.

A predstavnici SDA, HDZ-ova, NiP-a, SBB-a i ostali poručuju da bi ponovo trebali sjesti tokom februara u Sarajevu, da vide šta bi se moglo riješiti od onoga što nisu uspjeli za tri dana i noći u Neumu. Navodno su sve "bacili na papir", ono oko čega se slažu i ono gdje im baš i ne ide.

Današnji Čovićev telefonski poziv Dodiku, usred press konferencije, možda najbolje govori da ni od narednih sastanaka federalnih stranaka ne treba očekivati gotovo ništa.

Izborna je godina, a građani će na biračka mjesta već u oktobru. Sat za dogovor o ustavnim i zakonskim reformama sve glasnije otkucava, a u obzir treba uzeti da i u slučaju sporazuma sve mora proći i kroz parlamentarnu proceduru. Dakle, potrebno je osigurati dovoljno ruku, pa čak i u redovima stranaka koje postignu dogovor i čine parlamentarnu većinu jer postoje navodi da nisu svi parlamentarci oduševljeni pregovorima i eventualnim dogovorom o načinu izbora člana Predsjedništva BiH.

(Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)

I dok se učesnici neumskih sastanaka već vraćaju ka unutrašnjosti zemlje, stranke koje su odbile pregovarati (SDP, Naša stranka i DF) kao da slavodobitno poručuju: "Eto, jesmo li vam rekli da džaba idete". No, ove stranke će zasigurno u narednom periodu imati debeli minus kod međunarodne zajednice jer su odbile biti kooperativne na ovako važnom pitanju.

Danas se moglo čuti da domaći lideri sada pred sobom imaju 80 stranica materijala i amandmana koje će razmatrati u narednom periodu. O čemu se radi možete pročitati ovdje.

Do naredne runde pregovora politička priča se polako ponovo okreće ka Banjoj Luci, starom problemu. Tu nas očekuje posebna sjednica Narodne skupštine RS-a i aktuelna kriza na državnom nivou koju je proizveo Milorad Dodik (SNSD), a sada je pokušava amortizovati.

Također, treba računati i na potencijalnu objavu bojkota izbora koja bi mogla krajem februara stići iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u slučaju da se Draganu Čoviću (HDZ) ne vrati optimizam.

Pročitajte više: Posljednji dan pregovora u Neumu: Slabe šanse za konačno rješenje

Pratite nas na Facebook akter.ba - U Neumu jedino profitirao vlasnik hotela

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori