U Konjicu 79-godišnjakinja zapalila otpad i uzrokovala šumski požar

POTVRDIO MUP HNK

U Konjicu 79-godišnjakinja zapalila otpad i uzrokovala šumski požar
Foto: ilustracija

U Konjicu je 79-godišnja žena je na lokalitetu između mjesta Lisičići i Memidžana zapalila otpad u blizini svoje kuće i uzrokovala šumski požar većih razmjera, potvrdio je MUP HNK.

Kako navode iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer 18. jula. 2022.godine u 14,15 sati PU Konjic je obaviještena da je između mjesta Lisičići i Memidžani izbio šumski požar koji je zahvatio veću površinu hrastove šume i više stabala voća te se nastavlja širiti.

"Na mjesto događaja odmah su izašli pripadnici policije te je utvrđeno da se požar aktivirao u blizini kuće K.N.(1943 ) koja je pronađena i koja je tom prilikom izjavila da je čistila svoju parcelu i zapalila otpad u blizini svoje kuće nakon čega se vatra proširila", navode iz MUP-a HNK.

Sa slučajem je, kako navode upoznat Odjel kriminalističke policije, koji provodi daljnje aktivnosti predviđene zakonom.

Podsjetimo da su zadnjih dana Hercegovinu zahvatili brojni požari, a pretpostavlja se kako je je veliki broj njih uzrokovan ljudskim faktorom, zbog čega se građani pozivaju na odgovorno ponašanje u prirodi.

Tako se na području Konjica vatrogasne ekipe s požarom koji je izbio na području Boračkog jezera bore već peti dan, te su im pomogli iz zraka vatru gasiti i helikopteri Oružanih snaga BiH, a ako vatru nisu mogli staviti pod kontrolu zatražena je i međunarodna pomoć.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori