U Kantonu Sarajevo ljekari od ponedjeljka primaju samo hitne slučajeve, nema vakcinacije

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 14. juna, stupaju u štrajk. Ovo je odlučeno nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade KS, na kojima nije postignut dogovor, te jučerašnjeg protesta.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić za Klix.ba je kazao da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, što je odluka Glavnog odbora Sindikata.

"Zdravstveni radnici stupaju u štrajk, a u ponedjeljak će zdravstvene ustanove raditi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, dođete na posao i primate samo hitne slučajeve", istakao je.

S obzirom na to da je u toku masovna vakcinacija u sarajevskoj Zetri, zanimalo nas je kako će se štrajk odraziti na proces vakcinacije. Selimić je kazao da neće biti vakcinacije, samo revakcinacija.

"Članovi našeg Sindikata će biti raspoređeni i u Zetri. Također, će doći i čekati hitne slučajeve, s obzirom na to da vakcinacija nije hitna, to znači da se neće odvijati", kazao je Selimić, ponovo naglasivši da će zdravstveni radnici primati samo hitne slučajeve.

Također, istakao je da će se vršiti samo revakcinacija da ne bi propali termini i vakcine.

Radnici u zdravstvu jučer su održali proteste ispred zgrade Vlade KS, jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva. Iako su očekivali da će im se nadležni obratiti, to se nije desilo.

Izvor: Klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)