Mađarska ograničava prodaju LGBT-tematskih dječijih knjiga

Mađarska je u petak naredila trgovinama da prodaju knjige za djecu za koje se smatra da promiču homoseksualnost u "zatvorenom pakiranju", pojačavajući ograničenja koja su premijera Viktora Orbana dovela u sukob s grupama za zaštitu prava i Europskom unijom.

Dekret je također uključivao knjige za koje se smatra da promiču promjenu spola i sadrže "eksplicitne" prikaze seksualnosti. U trgovinama je pisalo da ih prodaju zasebno i zabranjena je njihova prodaja u krugu od 200 metara od škole ili crkve.

Naredba je prva od onih za koje se očekuje da će biti niz direktiva koje izlažu implikacije zakona donesenog u lipnju kojim se zabranjuje uporaba materijala za koje se smatra da promiču homoseksualnost i promjenu spola u školama.

Europska komisija pokrenula je pravni postupak protiv Orbanove nacionalističke vlade zbog zakona, rekavši da je on diskriminatoran i da je u suprotnosti s europskim vrijednostima tolerancije i slobode pojedinca.

Orban, koji je na vlasti od 2010. i suočen je s izazovnim izborima iduće godine, postao je sve radikalniji u socijalnoj politici u samoproglašenom križarskom pohodu kako bi zaštitio tradicionalne kršćanske vrijednosti iz zapadnog liberalizma.

U julu je Mađarska kaznila distributera dječje knjige o istospolnim "duginim obiteljima" prema zakonu koji zabranjuje nepoštene trgovačke prakse.

Orbanova vlada kaže da je novi zakon namijenjen zaštiti djece i prepušta roditeljima da ih educiraju o seksualnosti.

Nekoliko grupa za zaštitu prava reklo je da zakon pogrešno povezuje pedofiliju i pornografiju s LGBT pitanjima. Ursula von der Leyen, čelnica izvršne komisije EU -a nazvala je to "sramotom".

Anketa Ipsosa prošlog mjeseca pokazala je da 46% Mađara podržava istospolne brakove. Prošlog mjeseca tisuće Mađara pridružilo se godišnjoj povorci Budapest Pride u znak protesta protiv zakona.

Pravni postupak Europske komisije protiv Mađarske i odvojeni potez protiv Poljske posljednji su salvo u sukobu kultura između Bruxellesa i nekih od najnovijih članica EU -a u istočnoj Europi po nizu ključnih pitanja, uključujući vladavinu prava i slobode tiska.

PROČITAJTE VIŠE: Hamilton osuđuje ‘kukavički’ mađarski zakon protiv LGBTQ+

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori