Hamilton osuđuje ‘kukavički’ mađarski zakon protiv LGBTQ+

Lewis Hamilton oštro je kritizirao mađarsku vladu i izrazio svoju podršku LGBTQ+ zajednici u zemlji.

Uoči Velike nagrade ovog vikenda u Budimpešti, Hamilton je na svojoj Instagram priči objavio poruku u kojoj je opisao "kukavičluk" nedavno nametnuto zakonodavstvo u Mađarskoj, koje zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti mladim ljudima.

"Svima u ovoj prekrasnoj zemlji Mađarskoj. Uoči Velike nagrade ovog vikenda, želim podijeliti svoju podršku onima koji su pogođeni vladinim zakonom protiv LGBTQ+ zakona", napisao je Hamilton.

"Neprihvatljivo je, kukavički i zavaravajuće za one koji na vlasti predlažu takav zakon. Svatko zaslužuje slobodu da bude svoj, bez obzira koga voli ili kako se prepoznaje.

"Pozivam građane Mađarske da glasaju na predstojećem referendumu kako bi zaštitili prava LGBTQ+ zajednice, potrebna im je naša podrška više nego ikad."

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je prošle sedmice da će se na nacionalnom nivou održati referendum o zakonima koji ograničavaju nastavu u školama o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima.

Racing Pride, pokret koji podržava uključivanje LGBTQ+ osoba u automobilsku industriju, a nedavno se udružio s Aston Martin F1 timom, također je izrazio solidarnost sa LGBTQ+ zajednicom u zemlji.

Hiljade ljudi prisustvovalo je prošlog vikenda godišnjoj povorci Budimpešte ponosa u glavnom gradu Mađarske.

PROČITAJTE VIŠE: Lewis Hamilton pozdravlja ‘monumentalan’ rezultat nakon što je došao drugi u kvalifikacijama za Baku

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)