U Japanu povlačenje novih serija vakcine Moderna zbog nečistoće

Vlasti japanske oblasti Okinave u nedelju 29. avgusta su povukle iz upotrebe vakcinu američke kompanije Moderna posle otkrića nečistoća u novoj seriji zatvorenih bočica te vakcine, javlja AFP.

Ta odluka je donijeta pošto su vlasti u Tokiju u subotu 28. avgusta najavile otvaranje istrage o smrti dvojice muškaraca koji su primili vakcinu Moderna iz serije koja je nedavno povučena iz upotrebe zbog nečistoća u zatvorenim bočicama.

Japanske vlasti u četvrtak 26. avgusta su povukle 1,63 miliona doza vakcine kompanije Moderna poslije izvještaja o prisustvu nečistoća u tri serije distribuirane vakcine.

Farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u Japanu, saopštila je da je primila "izveštaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tijela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija".

Ministarstvo zdravlja je sa svoje strane tada navelo da će sarađivati sa Takedom u distribuciji alternativnih doza vakcine, kako bi se izbjegao prekid nacionalnog programa vakcinacije stanovništva.

Oko 44 posto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv korona virusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj.

Više od 15.800 ljudi umrlo je od korona virusa od početka epidemije u Japanu.

Izvor: slobodnaevropa.org

Pratite nas na Facebook akter.ba -U Japanu povlačenje novih serija vakcine Moderna zbog nečistoće

Pročitaj više: Stiže nam pomoć iz Grčke: Donirano 120.000 doza vakcine AstraZeneca

U Japanu povlačenje novih serija vakcine Moderna zbog nečistoće

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori