U Hrvatskoj i EU otkrivene lažne covid-potvrde iz BiH

Lažne potvrde

U Hrvatskoj i EU otkrivene lažne covid-potvrde iz BiH
Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Na krivotvorenim iskaznicama o vakcinisanima lažirani su potpisi i pečati direktorice Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 dr. Diane Mamić i liječnice tomislavgradskoga Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac

Više krivotvorenih covid-potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Kantona 10, otkriveno je u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, izvijestile su zdravstvene vlasti kantona sa sjedištem u Livnu.

Prevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Kantona 10 stigao zahtjev za provjerom iskaznice vakcinisanja koju je poslala Služba za izdavanje EU covid-potvrda iz Zagreba.

Prema informaciji kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko covid-iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu vakcinisane te da su potvrde krivotvorene.

Na krivotvorenim iskaznicama o vakcinisanima lažirani su potpisi i pečati direktorice Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 dr. Diane Mamić i liječnice tomislavgradskoga Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac.

“Uz moj pečat i potpis i pečat i potpis dr. Šarac, krivotvoreni su i pečati Kantonalne bolnice Livno i tomislavgradskoga Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli vjerovati da je istina”, rekla je Mamić za lokalnu radijsku stanicu u Tomislavgradu.

Pritom je dodala kako su korisnici tih krivotvorenih potvrda očito osobe koje se nisu htjele vakcinisati.

“O ovom pitanju redovito moraliziraju, a učinili su nešto vrlo nepošteno i nemoralno”, dodala je.

Po njenim riječima, nakon što su otkrivene krivotvorene potvrde o vakcinisanju, što predstavlja kazneno djelo, o svemu su obaviješteni MUP Kantona 10 te Granična policija Republike Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini se do sada vakcinisao jako mali broj ljudi protiv koronavirusa, tek oko četvrtine.

Istovremeno, BiH je, po podacima svjetske baze preminulih od covida na milion stanovnika, na trećem mjestu iza Perua i Bugarske.

Pročitajte više: Slovenija: Za lažne covid potvrde oduzeto više od milion eura

Pratite nas na Facebook akter.ba - U Hrvatskoj i EU otkrivene lažne covid-potvrde iz BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori