U Holandiji protesti zbog izraelskih napada na Palestinu

Protesti u Holandiji
Foto: Abdullah Aşıran - Anadolu Agency - Na protestima ispred zgrade holandskog parlamenta i na trgu Malieveld u Hagu okupili su se brojni građani turskog i palestinskog porijekla

Na protestima ispred zgrade holandskog parlamenta i na trgu Malieveld u Hagu okupili su se brojni građani turskog i palestinskog porijekla U Hagu, u Holandiji održani su protesti zbog izraelskih napada na Al-Aksu, te Palestince u istočnom Al-Qudsu i Pojasu Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestima ispred zgrade holandskog parlamenta i na trgu Malieveld okupili su se brojni građani turskog i palestinskog porijekla.

Demonstranti su tom prilikom istakli transparente na kojima je pisalo ”Slobodna Palestina, Slobodna Gaza, solidarišemo se s Palestincima“, ”Quds je islamski“, ”Sloboda za Palestinu”, ”Zaustavite teroriziranje Palestine”, ”Ratni je zločin krasti državu” i tome slično.

Na protestima su isticane zastave Turske i Palestine, a uzvikivani slogani ”Sloboda Palestini” i ”Bojkot Izraela“.

Među okupljenima bio je i jevrejski student August Zeidman koji je istakao transparent ”Ja sam Jevrej koji se protivi genocidu, kolonijalizmu i cionizmu“.

U izjavi za AA kazao je kako se treba čuti glas Palestinaca.

”Trebamo dopustiti da Palestinci donose odluke u vezi svoje zajednice. Oni žele slobodu i trebali bi biti slobodni“, rekao je Zeidman.

Smatra kako odnos holandskih vlasti sa SAD-om i Izraelom nije zdrav.

”Ja sam anticionista, ali nisam antisemit”, poručio je.

Protesti, na kojima su poduzete veće mjere sigurnosti, okončani su bez incidenata.

Pročitaj više: Njemačka: U Berlinu protest podrške Palestini

"U Holandiji protesti zbog izraelskih napada na Palestinu"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori