Tužilaštvo ZDK: Fuad Kasumović je u bjekstvu

U bjekstvu

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona se oglasilo povodom informacija o akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je, između ostalog usmjerena i na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Oni su kazali da je Kasumović u bjekstvu.

Policijski službenici SIPA-e su započeli jutros pretrese na 11 lokacija zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela. Organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, oštećenje povjerilaca, prouzrokovanje stečaja i nesavjesan rad u službi. Pretreseni su privatni objekti gradonačelnika Zenice kao i neke službene prostorije.

Do sada je uhapšeno nekoliko osoba, među kojima prema saznanjima Klix.ba nije Fuad Kasimović s obzirom na to da ga nisu pronašli u porodičnoj kući niti na radnom mjestu. No, on se oglasio na svom Facebook profilu napisavši da se nalazi "pod pratnjom policijskih službenika" u Zenici.

Ovo je demantovano iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

"Za ovo Tužilaštvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu", naglasili su oni.

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih. A koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. Među uhapšenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović. Bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

Inače, sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice, odakle je izuzeta dokumentacija vezana za Zenicatrans - prijevoz putnika d.d. u stečaju. Kao i Računovodstvo d.o.o. u Zenici. A Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih. I to zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti. Krivičnog djela zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevare u privrednom poslovanju.

Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori