Turska: Svi uslovi na granicama za putnike

Covid

Na snazi su vladine mjere prema kojima svi putnici (osim djece mlađe od 12 godina) koji ulaze u Republiku Tursku preko aerodroma moraju predočiti negativni nalaz PRC testa koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Ukoliko osoba ima potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 obavljeno prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice (od dana primitka druge doze ili 14 dana od primanja jednokratne vakcine), ta osoba će moći ući u Republiku Tursku bez potrebe za dodatnim testiranjima na SARS-CoV-2 i neće biti podložna samoizolaciji.

Ako je osoba preboljela COVID-19 unatrag posljednjih šest mjeseci i ima liječničku potvrdu o preboljenoj bolesti, za tu osobu također vrijedi izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Ukoliko osoba nema jedan od prethodna dva dokumenta, potrebno je imati negativan PCR test obavljen u posljednja 72 sata prije ulaska u Republiku Tursku ili negativan rezultat brzi antigenski test na SARS-CoV-2 napravljen 48 sati prije ulaska u zemlju.

Gore navedene odredbe odnose se na ulaz u zemlju avionskim putem, dok osobe koje ulaze u Tursku kopnenim ili morskim putem više ne moraju predočiti graničnim vlastima dokumentaciju vezanu za Covid-19.

Kao neophodan uslov za ulazak u Tursku je potreban i HES KOD koji se dobija nakon popunjavanja formulara na stranici Ministarstva zdravlja Turske. U roku od 72 sata prije dolaska u Tursku neophodno se elektronski registrovati putem sljedećeg linka OVDJE

Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Pročitajte više: Erdogan: Turska je u bliskom kontaktu s Ukrajinom

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)