Turković: Vakcine iz COVAX mehanizma su stigle, moje posjete Berlinu i Briselu dale su rezultat

BiH povlači ambasadoricu iz Beograda, pozvana na hitne konsultacije
Bisera Turković. foto: screenshot YT

Prve količine Pfizer vakcina iz COVAX programa stigle su danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevo, koje će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako je ranije najavljeno, dopremljeno je 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Posjete Berlinu i Briselu su dale konkretne rezultate. U Bosnu i Hercegovinu su stigle prve vakcine u okviru mehanizma COVAX, koje je naša zemlja naručila i platila. Navela je to Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je ranije da će nakon ovoga uslijediti još dvije pošiljke. Bosna i Hercegovina će 29. marta dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

"Nastojat ću i dalje, u okviru svojih nadležnosti, učiniti sve da dobijemo i druge količine vakcina te da počne masovna vakcinacija naših građana", navela je Turković na Facebooku, nakon što su prve Pfizerove vakcine iz COVAX programa stigle danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Zdravstvene vlasti kasne s vakcinisanjem, jer je zemlja do sada dobila tek manju količinu vakcina, i to kao donaciju iz susjedne Srbije. Donaciju su najavile i Slovenija, Turska i Kina.

Većina trenutno dostupnih vakcina je donirano. Donaciju je uručila Srbija, a to su najavile da će učiniti Slovenija, Turska i Kina.

Između ostalih, ministrica je imala sastanak i s njemačkim ministrom Heikom Maasom.

"Zamolila sam ministra Maasa da nam pomogne posredstvom Evropske komisije u rješavanju ovog problema", kazala je tada Turković.

Najmanje 5.400 osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od posljedica korona virusa od marta prošle godine, kada je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze.

Pročitaj više: Bisera Turković na svom Twitter nalogu objavila datume dolaska vakcina iz COVAX-a

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)