Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje

Gastro

Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje
Foto: Facebook Kuharice Čarobnice

Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.

Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.

Osnovni sastojci za tufahije su: jabuke, orasi, šećer...

Prenosimo vam recept Kuharice Čarobnice Kuharice koji je obogaćen još nekim dodacima.

Foto: Facebook Kuharica Čarobnica

Sastojci:
300 gr šećera
100 gr smeđeg sećera
400 ml vode
Jabuka po želji 5/6/7 količina smjese dovoljno za 7 jabuka.
Vanilin šećer staviti u šerpu da se uagdi sa kriškom limuna.
Oguliti jabuke sredinu skloniti i ubacitiu agdu, na način da ih okrećete s obje strane. Kad budu polumeke vaditi ih.
Za fil je potrebno:

100 gr mljevenih oraha
50gr lješnjaka
5 štangli plazme mljevene sve ujediniti i umjesiti sa par kašika agde ujediniti i filovati tuhahije.
Ukrasiti po želji.

Pročitajte više: Recept: Tufahije, tradicionalni kolač

Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)