Trump se želi vratiti na Facebook i Instagram

© John Minchillo, AP
© John Minchillo, AP

Nadzorni odbor za Facebook, koji će odlučiti da li treba ukinuti neograničenu suspenziju Donalda Trumpa.

Facebook je primio žalbu u ime bivšeg predsjednika zalažući se za obnavljanje njegovih Facebook i Instagram računa.

"Možemo potvrditi da je u slučaju pred Nadzornim odborom primljena izjava korisnika koja se odnosi na Facebook i Instagram račune predsjednika Trumpa", rekao je glasnogovornik Nadzornog odbora u izjavi.

Glasnogovornik je odbio daljnji komentar.

Nadzorni odbor primio je oko 9.000 komentara javnosti na vruće sporno pitanje da li treba dozvoliti Trumpu pristup svojim Facebook i Instagram računima.

Facebook je u siječnju objavio da je zatražio od Nadzornog odbora da preispita svoju odluku o suspenziji Trumpa 7. januara, dan nakon što je grupa predsjednikovih pristalica upala u Kapitol.

Trumpovi računi na Facebooku i Instagramu i dalje su suspendovani do odluke Nadzornog odbora.

O Trumpovoj žalbi prvi je izvijestio Channel 4 News u Velikoj Britaniji.

Trumpova zabrana je dosad najsljedniji slučaj Nadzornog odbora, koji nosi dalekosežne političke implikacije na naciju.

Facebook-ov Nadzorni odbor pokrenut je prošle godine kako bi pregledao najteže pozive koje kompanija upućuje. Trebao bi funkcionirati kao neovisno tijelo, ali financijsku potporu i tehničku podršku dobiva od Facebooka.

Nadzorni odbor ima 90 dana da donese odluku, ali odluka se očekuje brže. Njegova je odluka obvezujuća i ne može je poništiti izvršni direktor Mark Zuckerberg ili bilo koji drugi izvršni direktor Facebooka.

Zuckerberg i drugi postaju sve nelagodniji s platformom koja ima moć da utiša svjetske lidere i preoblikuje nacionalni razgovor nacije.

„Naša odluka da suspendiramo pristup tadašnjeg predsjednika Trumpa donesena je u izvanrednim okolnostima: američki predsjednik aktivno podstiče nasilnu pobunu osmišljenu da osujeti mirnu tranziciju vlasti; pet osoba ubijeno; zakonodavci koji bježe iz sjedišta demokratije “, napisao je prošlog mjeseca Nick Clegg, Facebook-ov potpredsjednik za globalne poslove. „To se nikada prije nije dogodilo - i nadamo se da se neće ponoviti. Skup događaja bez presedana koji je tražio akciju bez presedana. "

YouTube i druge kompanije za društvene medije također su na neodređeno vrijeme obustavile Trumpove račune. Snapchat i Twitter trajno su zabranili Trumpa.

"Suočili smo se s izvanrednom i neodrživom okolnošću, koja nas je prisilila da sve svoje akcije usmjerimo na javnu sigurnost", rekao je o toj odluci izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.

"Šteta izvan mreže kao rezultat mrežnog govora očito je stvarna, a ono što prije svega pokreće našu politiku i provođenje."

Odluku o blokiranju Trumpovog pristupa glavnim platformama društvenih medija nakon pobune na Kapitolu pohvalili su Trumpovi kritičari i imali podršku većine Amerikanaca, navodi Harris Poll.

Trumpove pristalice i zagovornici slobode govora upozorili su da je to opasan presedan.

Rekavši da je suspenzija pokrenula "intenzivan globalni interes", Nadzorni odbor prihvatio je slučaj i obvezao se da će provesti "temeljitu i neovisnu procjenu odluke kompanije".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)