TikTok izbrisao više od 300 000 videozapisa

TikTok ili Douyin, kako je primarni naziv, je platforma koja je u posljednje vrijeme osvojila veliki dio populacije. Iako je osnovana još 2016. godine, svoju stabilnost stekla je tek u martu prethodne godine. Mnogi su bijeg od svakodnevnice pronašli u „scroll-anju“ videao koji je plasiran. Od svih društvenih mreža, ova aplikacija ima najmanje stroga pravila. Sadržaj koji se može podijeliti vezan je za razne tematike i nije ograničen na godine.

Problemi oko sadržaja na TikToku dostigli su svoj vrhunac nakon izbora u Americi. TikTok je u Sjedinjenim Državama uklonio više od 340.000 videozapisa koji krše pravila platforme. Vežu se s lažnim informacijama o izborima ili manipulacijama.

Nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora 2020. godine, TikTok je najavio da će biti uparen s organizacijama za provjeru činjenica kao dio šireg napora u borbi protiv izbora i dezinformacija COVID-19. U vrijeme objave, TikTok je bio pod strašnim pritiskom Trumpove administracije i zastupnika zbog navodnog odnosa s kineskom vladom.

Microsoft i Oracle su među kompanijama koje se licitiraju za vlasništvo nad TikTok-om od kineske kompanije ByteDance. Konačna transakcija između Oracle-a i TikTok-a još uvijek je odložena.

Pored videozapisa izbrisanih zbog kršenja izbornih pravila, TikTok je objavio informaciju da je uklonio više od 441.000 videozapisa.

Snimci su se izabrali iz algoritma platforme ili „for you page-a“ za širenje dezinformacija. Pokrenut je izborni vodič koji je podržan od BallotReady-a, alata za informisanje o glasanju. Vodič je na stranici "otkriće", zajedno s videozapisima, hashtagovima i političkim računima koji se odnose na izbore. Posjećen je 18.000.000 puta.

Tokom opštih izbora u SAD-u 2020. godine, TikTok je također izbrisao 1.750.000 računa "korištenih za automatizaciju". Izvještaj o transparentnosti glasi: "Iako nije jasno da li se bilo koji račun posebno koristi za proširivanje sadržaja povezanog s izborima, važno je izbrisati ovu grupu računa kako bi se zaštitila platforma u ovom kritičnom trenutku."

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori