Teži li mišić više od masti? Odgovor je složeniji nego što možda mislite

Teži li mišić više od masti? Odgovor je složeniji nego što možda mislite
Foto: Akter.ba

Postoji izreka koju ste vjerojatno već čuli: "Mišić teži više od masnoće" - i iako mnogi možda misle da je to trik pitanje, nije. (Iako je slično "Šta je teže, kilogram perja ili kilogram cigle?" To je u stvari trik pitanje -1 kilogram je težak 1 kilogram, bez obzira na materijal.)

Sveukupno, pitanje da li mišić teži više od masnog tkiva ovisi više o veličini onoga što se vaga. Vraćajući se na primjer cigle u odnosu na perje, kilogram perja izgledat će mnogo veće veličine od kilograma cigle.

To je ono što je zapravo korijen ovog pitanja: veličina - a za ljude se ovo fokusira na tjelesnu građu. Udio masti naspram nemasne mase u vašem tijelu (što zapravo uključuje mišiće, kosti i organe). Iako treba reći, prije svega, da veličina ili težina tijela nisu nužno pokazatelji zdravlja, postoji nešto istine iza izreke da su mišići teži od masti - evo što trebate znati.

Da li mišić zapravo teži više od masnog tkiva?

Kratki odgovor: Da, u određenoj mjeri mišići teže i više od masti; ako jednostavno uzmete zdjelu masti i usporedite je sa zdjelom mišića iste veličine, mišić će težiti više. Ali to je samo najjednostavnije objašnjenje. U to pitanje ulazi mnogo više, posebno kako vaše tijelo reagira na ta dva tkiva, tjelesnu masnoću i mišiće.

Mišić može težiti više od masnog tkiva jer je gušći, kaže dr. Joel Seedman, neuromuskularni fiziolog i vlasnik kompanije Advanced Human Performance iz Suwaneea u državi Georgia. Dakle, kao što je prethodno objašnjeno, ako držite šaku mišića, težit će više od iste šake masti, jer tehnički imate više kompaktnog tkiva u ruci. Kvaka: Taj broj na vagi ovdje zapravo ne bi trebao biti važan, jer benefiti veće količine mišićnog tkiva u tijelu nadilaze veću količinu masnoće.

Kako posjedovanje mišića utječe na vaše zdravlje:

Mišić je glavni igrač u održavanju vašeg tijela dugoročno sretnim i zdravim, iz nekoliko razloga. Za početak, nemasna mišićna masa može pomoći u upravljanju šećerom u krvi, držeći dijabetes tipa 2 na odstojanju. U stvari, jedno kohortno istraživanje iz 2017. objavljeno u PLoS One otkrilo je negativnu povezanost između mišićne mase i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 - konkretno da veća mišićna masa znači manju šansu za dijabetes tipa 2.

Također, kako starite, željet ćete zdravu količinu mišića, a ne masti. Gubite oko 1-2% mišićne mase počev od oko 40. ili 45. godine. Ovaj dobni pad mišića poznat je kao sarkopenija. To je jedan od najvećih razloga zbog kojeg mnogi stariji odrasli više ne mogu obavljati jednostavne zadatke bez pomoći.

Još bolja vijest je da vam mišići mogu dalje pomoći u održavanju zdrave težine povećavajući bazalni metabolizam ili broj kalorija koje sagorijevate u mirovanju. Nejasno je koliko ćete tačno dodatnih kalorija sagorjeti dodavanjem mišića, ali je istina da hoćete više.

Kako masnoća utječe na vaše zdravlje:

Iako se masnoća često demonizira, treba vam malo tjelesne masti da biste preživjeli (pa čak i napredovali). Masno tkivo igra nekoliko važnih uloga, od regulacije tjelesne temperature i proizvodnje hormona, do podrške zdravlju mozga i izolacije organa.

Procenat zdrave tjelesne masti za žene može se kretati od 10% do 31%.

Kad prijeđete taj broj, tada masnoće mogu postati štetne po vaše zdravlje. Visok postotak tjelesne masti povezan je i sa srčanim problemima.

Kako izgubiti masno tkivo i dobiti mišiće na zdrav način:

Najpametniji potez za izgradnju mišića i smanjenje masnog tkiva: trening snage. Osim toga, možete manipulirati odnosom rada i odmora kako biste postigli više kardio koristi od svoje rutine snage.

Radeći rutinu snage cijelog tijela najmanje dva puta sedmično, pazeći da podignete do točke gotovo neuspjeha u svakom setu. To znači da bi se posljednja jedno ili dva ponavljanja osjećali gotovo nemoguće sa pravilnom formom. Ako pokušavate izbaciti masno tkivo dok gradite mišiće, neka razdoblja odmora budu kratka između setova (30 do 60 sekundi) kako biste pojačali intenzitet sesije znojenja. Odaberite pet do šest vježbi (tri donjeg dijela tijela, tri gornja dijela tijela) i pucajte po 3-4 serije po 6-12 ponavljanja po pokretu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)