Meso je najznačajniji izvor bjelančevina, a može ih sadržavati u udjelu od 15 do 22%, ovisno o vrsti mesa. Zato ih svakodnevno u dovoljnoj količini moramo unositi prehranom.
Danas vam donosimo vrlo jednostavan recept za pripremu preukusne teletine.
Zahvaljujemo se Miris Kuhinje na ustupljenom receptu.
Teletina na bosanski način
Potrebno je:
- 5 kg teleićih rebara -
- Sol - biber -
- senf -
- crvena paprika
Priprema:
Očistiti meso ako ima viška masnoće. Narezati i dobro nasoliti 2 - 3 kašikice soli . Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti preko noci u frižideru nekih 10 do 12 h. U odgovarajuci pleh sipati 0, 50l vode.Na to staviti meso premazati sa malo senfa, bibera, 1 kašikica crvene paprike. Pokriti aluminijskom folijom i peći u već zagrijanoj pećnici na 250 stepeni prvih 50 min do 1h.
Smanjiti temperaturu na 150 stepeni peći jos par sati.
U pravilu meso se peče po kilaži, koliko imate kilograma mesa, toliko sati pečete. Mi po ovom receptu pripremamo 5kg mesa, pa smo toliko sati i pekli.
Predf kraj pečenja 15 min do 25 otkriti ( skinuti foliju ) pojačati temperaturu na 250c stepeni da malo porumeni.
Meso je fantastično ukusno sočno i hrskavo. Uživajte i prijatno!
Pogledajte VIDEO:
Pročitaj više:BRZE POGAČICE: Jedan su od onih nepogrešivih klasika