TAJIP ERDOGAN PONUDIO DA TURSKA BUDE POSREDNIK U RJEŠAVANJU KRIZE

IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerom Kosova Albinom Kurtijem u nastojanju da dvije strane pomognu u rješavanju aktuelnog sukoba na sjeveru Kosova, prenosi Tass.

Tokom razgovora, koji su bili fokusirani i na bilateralne odnose, kao i na regionalna pitanja, predsjednik Erdogan je govorio o događajima na sjeveru Kosova, navodeći da je jedini način da se uspostavi trajni mir i stabilnost u regionu napredak kroz dijalog – saopšteno je iz press službe turskog predsjednika.

Turska je spremna da doprinese (uspostavljanju) ovog dijaloga – dodali su.

Situacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu eskalirala je 26. maja, kada su specijalci kosovske policije zauzeli upravne zgrade u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je pokušala da osigura da načelnici opština, koji su pobijedili na izborima uprkos tome što je većina stanovništva bojkotovala glasanje, mogu bezbjedno da preuzmu dužnost, prenosi Klix. Kosovske snage NATO-a (KFOR) su 29. maja opkolile administrativne zgrade, gdje su lokalni stanovnici organizovali proteste koji su kasnije prerasli u sukobe.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti