Tahirović o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici: Veliki iskorak crnogorske demokracije

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, smatra da je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore veliki iskorak crnogorske demokracije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Zahvalni smo svim zastupnicima u Parlamentu Crne Gore koji su podržali usvajanje rezolucije kao i za smjenu ministra koji je javno negirao genocid. Ovo je veliki iskorak crnogorske demokracije", poručio je Tahirović.

Izrazio je nadu da će i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH slijediti kolege iz Crne Gore.

Skupština Crne Gore usvojila je večeras rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Pročitaj više: Bh. književnik Muharem Bazdulj pjevao i grlio se sa Peterom Handkeom, negatorom genocida

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)