SVAKODNEVNO TO RADITE: Ovih pet stvari pospješuju starenje

KOJIH PET STVARI?

Grizete nokte i kožicu oko njih?!

Starenje se spriječiti ne može i šta god činili taj će nas proces stići. Svakako, možemo ga usporiti.

Svidjelo nam se to ili ne, svi radimo stvari koje pospješuju starenje, a da toga u većini slučajeva nismo ni svjesni.

Kako bismo to izbjegli, važno je kažu zdravstveni stručnjaci, učiniti samo jedno, a to je promijeniti navike i navode neke:

Grizete nokte i kožicu oko njih

Dr. Michael Hirt, nutricionist sa Univerziteta Harvard kaže:

– Uz COVID-19 i prehlade, stavljanje pristiju u usta siguran je način da se zarazite bilo kojim virusom koji trenutno cirkulira zrakom, a koronavirus je sigurno jedan od najupornijih s kojim smo se susreli i vrlo opasan. Uz to prsti su puni toksičnih bakterija, a grickanje noktiju može voditi i do opasnih infekcija kože.

Toksični trio – cigarete, šećer, alkohol

Prema riječima ljekara, ovaj toksični trio sigurno će dodati nešto godina vašem izgledu, a to su cigarete, šećer, alkohol.

– Svi znaju da ove navike kradu mladolikost brže nego išta drugi. A kako smo svi pod stresom od posla, porodice, praznika, ali i pandemije, lako se okrenuti ovim otrovima kako bi pronašli kratko olakšanje. Naravno, posljedice ovakvog ponašanja mogu trajati godinama. Nakon 25 godina medicinske prakse, tek moram upoznati nekoga ko pije i puši i jede slatko svakodnevno, a ne izgleda starije nego što jeste. Ako pušite, neka iduća godina bude ta u kojoj ćete se odreći ove loše navike – dodaje Hirt.

Ustanite s kauča

– Vaša navika da budete neaktivni sigurno skraćuje život, stvoreni smo da se krećemo, a ne da se stalno vozimo automobilom. Posljednje istraživanje otkriva kako 7.000 koraka u danu smanjuje rizik od smrti, nastanka raka, infarkta i moždanog udara. Nije važno hodate li brzo ili sporo, važno je da se krećete. Možete i plesati dok slušate omiljenu muziku, šetati psa, pa i raditi čučnjeve umjesto ležanja na trosjedu. Vrijeme će vam brže proći, a vi ćete biti puno zdraviji – kaže dr. Hirt.

Oslobodite kožu pritiska kad spavate

Način na koji spavate je važan.

– Ako spavate na trbuhu ili na jednoj strani, koža bi mogla biti pod pritiskom. Ako je u pitanju mlada koža, posljedice se neće vidjeti, ali ako godinama ne mijenjate poziciju spavanja, i stalno dolazi do pritiska na kožu, bore će se pojaviti i ponekad mogu ostati trajne. Bore koje nastaju kao posljedica spavanja često su vertikalne i javljaju se na rubu nosa ili na čelu.

Pazite kako perete lice

Seven Yu, vlasnik salona za ljepotu, kaže kako se ne smije koristiti jako topla voda za umivanje lica i vrata jer tako kožu lišavamo masnoća i vlage, što može dovesti do bržeg nastanka bora. Mlaka voda je najbolja opcija. Isto tako lice od šminke uvijek očistite, koristite toner i kremu kako bi koža dugo ostala mladolika.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)