Suze majke Nermina Divovića nakon što je na otvaranju izložbe vidjela njegov džemper

Izložba

Suze majke Nermina Divovića nakon što je na otvaranju izložbe vidjela njegov džemper
Foto: Klix.ba

U Historijskom muzeju BiH danas je otvorena izložba "Pazi snajper!", nastala kao rezultat istraživanja Paula Lowa, fotografa koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos dokumentiranju rata, a na godišnjicu stradanja dječaka Nermina Divovića.

Izložbu je otvorio Trevor Gibson, oficir UN-a koji se nalazi na jednoj od fotografija iz ovog perioda, a koja prikazuje stradalog dječaka Nermina Divovića. Upravo je Nerminova majka Dženana bila jedna od prvih posjetilaca izložbe te je briznula u plač nakon što je ugledala izloženu fotografiju koju je snimio Enric Marti, piše Klix.ba.

"Mnogi od vas ovdje me vjerovatno, i nažalost, prepoznaju kao osobu koja se pojavljuje na veoma tužnoj fotografiji koju je Enric Marti snimio 1993. godine", započeo je Gibson na otvaranju.

"Paul me je pitao mogu li otvoriti ovu izložbu kad sam bio u posjeti tokom SFF-a ovog ljeta i rekao mi je šta je planirao i mislio sam da će to biti dobra stvar za uraditi pa sam rado pristao to i učiniti", kazao je Gibson.

Također, pored same funkcije na otvaranju izložbe Gibson je pristao muzeju donirati uniformu koju je nosio na fotografiji kazavši da to čini "jer muzej radi odličan posao skrećući pažnju na ono šta se zaista dešava kad se govor mržnje koristi za sebične interese političara što dovodi to toga da stradaju nevini ljudi".

Paul Lowe je na otvaranju istaknuo da je u fokusu izložbe "snajperska aleja", koja je "postala ozloglašeni termin koji je simbolizirao napade na civilno stanovništvo u gradu".

"Kao fotograf uradio sam seriju fotografija 1992. godine gdje ljudi trče ispred zgrade Predsjedništva bukvalno riskirajući živote da dođu od jednog do drugog dijela grada. Povratak 30 godina kasnije kako bi organizovao ovu izložbu je vrlo moćan momenat za mene", kazao je Lowe.

Ova izložba historiografski i geografski dekonstruiše "snajpersku aleju" kroz široku lepezu muzeološkog diskursa: kroz 3D model (Projekt V Arhitektura), izvještaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, izjave očevidaca.

Pročitajte i ovo: Nermin Divović imao je samo sedam godina kada ga je metak agresora pogodio

Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv bilježe scene "snajperske aleje", koje su predstavljene na izložbi. Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula Lowea, te umjetnički radovi domaćih i međunarodnih umjetnika (Adela Jušić i Paul Coldwell).

Pored toga, oficir Trevor Gibson će nakon izložbe organizirati aukciju memoriabilija iz filma "Scream for me Sarajevo", koji govori o posjeti Brucea Dickinsona opkoljenom Sarajevu i kulturološkom otporu grada u vremenu destrukcije. Novac prikupljen aukcijom će biti doniran Historijskom muzeju BiH.

Pratite nas na Facebook akter.ba - Suze majke Nermina Divovića nakon što je na otvaranju izložbe vidjela njegov džemper

"Ovu izložbu posvjećujemo uspomeni na Nermina, ali i svu drugu djecu koja su ubijena u ratu", poručili su i Lowe i Gibson u svojim obraćanjima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)