Sutkinja Suda BiH termin “genocid” pokušala promijeniti u “zločin”

Skandalozno

Sutkinja Suda BiH termin "genocid" pokušala promijeniti u "zločin"
Foto: Nezanisne novine

Disciplinski postupak protiv Dragice Miletić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine koja se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tereti za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije", počet će krajem marta, dogovoreno je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Sutkinja Dragica Miletić se tužbom, koju je pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, tereti da je na ročištu održanom u Upravnom odjeljenju 3. marta 2020. – nakon što je tužitelj Mehdin Jakubović, u predmetu u kojem je postupala, izjavio za zapisnik: "Ja sam preživio genocid" – rekla: "Hoćemo li upotrijebiti termin genocid?"

U tužbi se još navodi da je pomoćnica državnog pravobranioca rekla kako postoje presude Međunarodnog krivičnog suda kojima je utvrđen genocid, a sutkinja Miletić je, između ostalog, rekla da je njoj "kao sudiji sve to poznato, da poštuje žrtve i da je samo pitala da li se može upotrijebiti neki drugi izraz", piše BIRN-Detektor.ba.

"Tužena je morala biti svjesna kodeksa sudijske etike. Insistirala je na promjeni termina genocid u riječ zločin", kazala je disciplinska tužiteljica Hasanović.

Bojan Blitvić, punomoćnik tužene, rekao je da ona ostaje kod odgovora na tužbu i da smatra kako ne postoji prekršaj koji joj je stavljen na teret.

Disciplinska komisija je prihvatila predložene dokaze Ureda, među kojima su zapisnik s ročišta, izjave svjedoka i odgovor na tužbu sutkinje Miletić, kao i punomoćnika, koji je predložio, između ostalog, rješenja Suda BiH i izjavljenu reviziju tužitelja u predmetu zbog kojeg se vodi ovaj postupak.

"Revizija se odbacuje kao nedopuštena, nije bilo navoda koji se tuženoj stavljaju na teret disciplinskom tužbom", kazao je Blitvić.

Glavna rasprava na kojoj će se provesti materijalni dokazi zakazana je za 21. mart.

Inače, ova sutkinja je prije nekoliko godina oslobođena optužbi Tužilaštva BiH da je kao pravobranilac BiH 2009. godine pribavila sebi imovinsku korist od oko 1.700 KM.

Pročitajte više: Tadić: Ne mogu da kažem da je u Srebrenici genocid jer bi Srbija platila stotine milijardi

Pratite nas na Facebook akter.ba - Sutkinja Suda BiH termin "genocid" pokušala promijeniti u "zločin"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)