Suđenje za ubistvo Jasmina Berovića

Salušani Nermin Berović, brat nastradalog Jasmina i Muhamed Ramović

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Melika Murtezić, danas je nastavljeno suđenje Salahu Edinu Dešanu (Salah Eddine Dechane), državljaninu Maroka, koji je optužen za učešće u ubistvu Jasmina Berovića na Otesu te za pokušaj ubistva dvije osobe

.

Marokanac je optužen da je, zajedno s još dvojicom migranata Hananijem Benazijem, koji je u bijegu, i J. M. B., koji je nedavno izručen s Kosova, 17. novembra 2020. Godine oko 22.30 sati u Barskoj ulici učestvovao u napadu kojom prilikom je Jasmin Berović nožem uboden u srce.

Brat nastradalog vidno potresen

Vidno potresen, danas je Nermin Berović, brat rahmetli Jasmina, potvrdio da su oko 22 sata, trojica migranata došla “Caffe Bar Nelly” koji je držao Nermin. Govorili su na engleskom i arapskom, dvojica su bila visočija. U objektu su u tim trenucima, osim Nermina i njegovog brata Jasmina, bili Husein Džilić, Tarik Džamalija i Muhamed Ramović.

- Rekao sam migrantima „Finiš“. Husein Džilić i Jasmin su ih izgurali kroz vrata. Ostali su u dvorištu, pa su ih izgurali i iz bašte objekta. Jasmin je krenuo za njima , međutim jedan ga je udario šakom u glavu. Husein je rekao bježite, oni bodu i migranti su se razbježali- izjavio je Nermin Berović odgovarajući.

Nermin se tada vratio u objekt da zove Hitnu pomoć, pojasnio je da su krenuli na trojicu migranata jer su napali Jasmina.

Više pitanja za Nermina nije bilo, a optuženi Dešan je je izjavio da i on ima želju da se uhapsi osoba koja je ubila Jasmina Berovića.

Muhamed Ramović je iznio više detalja o napadu migranata kojom prilikom su osim Jasminu, povrede nožem nanesene Džiliću i Džamaliji.

Ramović je kazao da je bio fajront kada je u objekt ušao migrant koji je nedavno izručen s Kosova te pokazujući na piće nešto zahtijevao na lošem engleskom jeziku. Svjedok je rekao da je čekao Nermina da izađe iz toaleta, pa kada je Narmin izašao, Ramović je kreno prema toaletu osjetivši da je u objekt ušao još jedan migrant. Dok je bio u toaletu čuo je buku i galamu, migranti su govorili na arapskom.

- U tom momentu shvatam da je izbio problem. Čujem Tarika i Huseina kako govore: „Stani, stani“, pa uzimam metlu sa drvenom drškom i izlazim vani i shvatam da je došlo do problema. Vidim kako optuženi u sudnici pokušava nožem ubiti Huseina, zamahnuo je i pao. Sve se to dešavalo na dva metra od bašte na taksi štandu- izjavio je Ramović.

On je kasnije pojasnio da je u rukama optuženog i migranta uhapšenog na Kosovu vidio oštrice i da su napadali Tarika i Huseina. Nastradali Jasmin i treći migrant mu nisu bili u vidokrugu. U jednom momentu, Ramović je kazao, da se Jasmin povukao unazad, uhvatio za grudi rekavši „Izboden sam u srce“.

Migranti su počeli bježati, a Ramović je trčao za njima, ali ih nije uspio sustići. Po povratku pokušao je da pomogne Jasminu, skinuo mu je majicu, masirao srce, držao ruke na rani i davao mu umjetno disanje. Policija i Hitna su brzo došli, ali Jasminu nije bilo pomoći.

Svi smo zadobili povrede, fizičke i psihičke

- U ovom događaju zadobili smo svi povrede, neko fizičke, neko psihičke. Imam psihičkih teškoća zbog te scene, krvi, uboda i boli za rahmetli Jasminom - kazao je Ramović.

Na konstataciju advokatice Dijane Hasić koja zastupa Dešana. Prilikom davanja izjave u policiji nije dao ove detalje, Ramović je rekao da je tu noć doživio veliku traumu, te da se prisjetio svih detalja i da je tačno sve što je rekao danas u sudnici.

- Pogledajte datum na toj izjavi, 18. novembar u jedan sat u noći. To je moment kada me pet, šest inspektora ispituje ko su ubice i kako izgledaju. To je moment kada mi dovode 30 migranata na prepoznavanje, a Tarikova majka zove i pita „Jeli mi dijete živo“. Migranti su imali noževe, a ostali nisu imali ništa u rukama- kazao je Ramović.

Na konstataciju optuženog Dešana da je Ramović njega udario metlom po glavi, svjedok je izjavio da je to nemoguće.

Suđenje se nastavlja 8. jula kada će biti pozvan Nazim Berović, otac nastradalog Jasmina.

U sudnicu danas nije bio dozvoljen ulazak novinarima, kao i mlađem bratu nastradalog i djevojci rehmetli Jasmina, te su pretres morali pratiti u holu ispred sudnice. Razlog zbog čega četvero ljudi nije moglo ući u najveću sudnicu, nije saopćen.  

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori