Suđenje razbojnicima: Advokat rekao da zna gdje su pare

Presuda dvojici optuženih zakazana za 28. juni

U Okružnom sudu u Bijeljini održan je peti nastavak glavnog pretresa u sudskom postupku protiv Živana Glišića (24) i Duška Velimirovića (22), koji su optuženi za dva razbojništva koja su počinili u razmaku od godinu.

U semberskom selu Trnjaci, optuženi su upali u kuću Dike i Rajka Matkovića i, uz prijetnju pištoljem, odnijeli oko 75 KM. U januaru ove godine opljačkali su Radinka Tomića u selu Brodac, odnijevši iz kuće 40.000 eura.

Optuženi sve priznali

Tužilac Jovanović je u svojoj kratkoj završnoj riječi naveo da su optuženi priznali izvršenje krivičnog djela.

Branilac optuženog Živana Glišića, advokat Dejan Bogdanović zatražio je blažu kaznu za svog branjenika. On je naglasio da je najvažnije što nema “zle krvi” između optuženih i oštećene.

Branilac drugoptuženog Duška Velimirovića, advokat Dragiša Dumić izjavio je da se njegov klijent pokazao kao “naivan i amater te da je slučajno uletio u sve to”.

- On je u jednom trenutku držao plastični pištolj, čuvao stražu i ne može se kvalificirati kao saizvršilac navedenog krivičnog djela.

Naglasio je da će Sud teško dokazati da je iz Radinkine kuće odneseno 110.000 KM u novcu i zlatu te da optuženi ni u jednom trenutku nisu brojali opljačkani novac.

Radinka Tomić ne traži kažnjavanje

- Zatečen sam bio kada sam samo njih dvojicu vidio na optuženičkoj klupi. Šta je to druge amnestiralo da ne budu optuženi? Ovom mladom čovjeku treba pružiti šansu i izreći mu blažu kaznu. Lično znam gdje je novac, ali to Sudu u ovom trenutku ništa ne znači - rekao je advokat Dumić.

S njim se složio i branilac oštećene, advokat Duško Tomić, izjavivši da zna gdje se nalazi opljačkano zlato.

Izricanje presude najavljeno je za 28. juni.

Oštećena Radinka Tomić i njen advokat Duško Tomić izjavili su da ne traže krivičnu sankciju za optužene, jer su oni vratili iznos od 3.000 eura od novca koji su potrošili nakon pljačke. Naglasili su da će podnijeti krivične prijave protiv tužioca Jovanovića, policijskog inspektora, svjedoka Zekića i onoga koji je tipovao na kuću oštećene.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori