Šef kompanije Pfizer Albert Bourla osvojio je nagradu Genesis od milion dolara

Albert Bourla, predsjednik i izvršni direktor globalnog farmaceutskog giganta Pfizer Inc., dobio je u srijedu prestižnu nagradu Genesis za svoje napore u vođenju razvoja vakcine protiv COVID-19.

Nagrada od milion dolara dodjeljuje se svake godine osobi za njihova profesionalna dostignuća, doprinos čovječanstvu i posvećenost jevrejskim vrijednostima. Fondacija Genesis Prize saopštila je da je Bourla dobio najveći broj glasova u onlajn kampanji u kojoj je učestvovalo oko 200.000 ljudi u 71 zemlji.

Pohvalio ga je zbog njegovog “vodstva, odlučnosti, a posebno zbog njegove spremnosti da preuzme velike rizike”. U njemu se navodi odluka kompanije Pfizer da odbije finansiranje američke vlade na početku pandemije, odluka koja je pomogla kompaniji da smanji birokratiju i ubrza razvoj vakcine.

Njegov partner, BioNTech, dobio je sredstva od njemačke vlade, a Pfizer je kasnije potpisao veliki ugovor o nabavci sa Sjedinjenim Državama. Strategija je stavila Pfizer na čelo globalnih napora u borbi protiv korona virusa, a njegova vakcina je prva odobrena za upotrebu u SAD-u i Europi.

Bourla rođen u Grčkoj, sin preživjelih Holokausta, planira donirati svoju nagradu projektima koji imaju za cilj očuvanje sjećanja na žrtve Holokausta, posebno u Grčkoj, saopćila je fondacija. Bourlini roditelji bili su među rijetkim preživjelima iz jevrejske zajednice u Solunu, koju su nacisti gotovo zbrisali tokom Drugog svjetskog rata.

U izjavi koju je izdala fondacija, Bourla je rekao da prima nagradu "ponizno i ​​u ime svih mojih kolega iz Pfizera koji su odgovorili na hitan poziv istorije".

“Odgajan sam u jevrejskoj porodici koja je vjerovala da je svako od nas jak onoliko koliko su čvrste veze naše zajednice; i da smo svi pozvani od Boga da popravimo svijet”, rekao je.

Pfizerova vakcina je bila prva koja je dobila američko odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima u decembru 2020. godine, a Izrael je brzo postao jedna od prvih zemalja koja je vakcinom inokulirala svoju populaciju. Kasnije je sklopio dogovor s proizvođačem lijekova o razmjeni ogromnih količina podataka sa kompanijom u zamjenu za kontinuirane isporuke vakcine koja je tada bila teško dostupna.

Sporazum je pomogao da se Izrael pretvori u ranog globalnog lidera u borbi protiv COVID-19 i pružio je vrijedne podatke za istraživače - iako su ga neki kritizirali i zbog privatnosti i zbog rasvjetljavanja razlika u pristupu vakcinama između bogatih i siromašnih. zemlje.

Bourla se pridružuje listi poslovnih lidera, umjetnika i zabavljača koji će osvojiti nagradu. Prošlogodišnji pobjednik bio je holivudski mogul Steven Spielberg.

Prethodni pobjednici su bili biznismen i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, glumac Michael Douglas, violinista Itzhak Perlman, vajar Sir Anish Kapoor, glumica Natalie Portman; Vlasnik New England Patriotsa Robert Kraft i bivši sovjetski politički zatvorenik Natan Sharansky.

Portman je 2018. godine odbila ceremoniju dodjele jer nije željela izgledati kao da podržava tadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua. Iste godine, pokojna sutkinja Vrhovnog suda SAD Ruth Bader Ginsburg dobila je specijalnu nagradu za životno djelo.

Nagrada je inaugurirana 2014. i vodi se u partnerstvu između privatne fondacije Genesis Prize i ureda predsjednika Jevrejske agencije, neprofitne grupe koja ima bliske veze s izraelskom vladom. Finansira se od 100 miliona dolara zadužbine koju je osnovala fondacija.

Nagrada se obično dodjeljuje u Jerusalimu svakog juna na večeri kojoj prisustvuje premijer Izraela. Ali ceremonija je otkazana u protekle dvije godine zbog pandemije.

Bourla je rekao da se nada da će ovog ljeta otputovati u Jerusalim na taj događaj.

PROČITAJTE VIŠE: Direktor Pfizera: Ovo bi trebao biti posljednji pandemijski val pod restrikcijama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)