Želite skinuti masti sa stomaka?: Evo nekoliko korisnih savjeta

Modni trendovi se mijenjaju te je jedne godine moderno biti mršav, a druge ugodno popunjen. Jedno je sigurno ravan stomak nikada nije izašao iz mode. Današnji trend, a po nama i najbolji, jest biti zdrav i izgledati dobro – savršena kombinacija. Skidanje masti sa stomaka je uvijek najteži, ali ne i nemoguć zadatak.

Skoro svaka osoba koja je pokušala smršati susrela se s problemom ”skidanja” sala nakupljenog na području struka i stomaka. Osim toga što su estetski neprivlačne, masne naslage su opasne. Mast na stomaku također obuhvata unutrašnje organe zbog čega ju je još teže smanjiti i ukloniti. Naučno je dokazano da mast na stomaku predstavlja veću opasnost po zdravlje od masti na kukovima i butinama.

Foto: Pexels - pexels-cottonbro

One obavijaju unutarnje organe te im ometaju normalno funkcioniranje, utječu na hormonsku ravnotežu te povećavaju rizik za razvoj ozbiljnih bolesti.

Ipak, borba protiv masti na stomaku može biti relativno laka i efikasna.

Ravan stomak je, 80% prehrane, a 20% vježbanja, a od tih 20%, nažalost, samo 10% izvođenja trbušnjaka.

Foto: Pexels - Daniel Reche

Što to znači? Znači da osoba koja ima salo na stomaku, ne može samo trbušnjacima doći do ravnog stomaka

S druge strane, ona može ojačati trbušne mišiće, no njih će i dalje prekrivati salo. Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.

Kako do ravnog stomaka?

smanjite unos soli – premda sol daje jelima bogatiji okus, ona se zadržava vodu u tijelu što uzrokuje osjećaj nadutosti,

smanjite unos ugljikohidrata – hranite se namirnicama kao što su sir, jaja, povrće, integralna riža, integralni hljeb

smanjite unos mlijekaintolerancija na laktozu može izazvati probleme s probavom i osjećaj nadutosti, kravlje mlijeko zamijenite sojinim ili bademovim i sl.,

unesite u prehranu više voća – limun, naranča, bobičasto voće, jabuka i sl.,

izbjegavajte ljute začine – ljuti začini potiču izlučivanje želučane kiseline, moguća posljedica toga je nadimanje i tvrd stomak, te su preporuka blaži začini poput majčine dušice, bosiljka i  origana,

iz prehrane izbacite prženu hranu, šećer i namirnice bogate šećerom te alkohol,

Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle jedite češće i manje.

Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka

Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na stomaku.

Važno je da povećate unos vlakana jer vlakna smanjuju gad i pomažu u smanjenju masti na stomaku. Zbog toba u prehranu uključite zeleno lisnato povrće, voće te žitarice.

Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite si dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja.

Kasnije, za međuobrok pojedite malo masti, to može biti šačica badema ili kikirikija u ljusci. Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i dobrih ugljikohidrata. Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.

I zatim zloglasna večera, koja treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinirati proteine i masti. Primjerice, posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

San je izuzetno važan. Ukoliko nedovoljno spavate, nivo korizola će rasti, a time i osjećaj gladi te potreba za visokokaloričnom hranom. Stoga je važno da svakodnevno dovoljno spavate.

Pročitaj više: Svakodnevno sjedenje može vas ubiti: Pokrenite se odmah

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)