Modni trendovi se mijenjaju te je jedne godine moderno biti mršav, a druge ugodno popunjen. Jedno je sigurno ravan stomak nikada nije izašao iz mode. Današnji trend, a po nama i najbolji, jest biti zdrav i izgledati dobro – savršena kombinacija. Skidanje masti sa stomaka je uvijek najteži, ali ne i nemoguć zadatak.
Skoro svaka osoba koja je pokušala smršati susrela se s problemom ”skidanja” sala nakupljenog na području struka i stomaka. Osim toga što su estetski neprivlačne, masne naslage su opasne. Mast na stomaku također obuhvata unutrašnje organe zbog čega ju je još teže smanjiti i ukloniti. Naučno je dokazano da mast na stomaku predstavlja veću opasnost po zdravlje od masti na kukovima i butinama.
One obavijaju unutarnje organe te im ometaju normalno funkcioniranje, utječu na hormonsku ravnotežu te povećavaju rizik za razvoj ozbiljnih bolesti.
Ipak, borba protiv masti na stomaku može biti relativno laka i efikasna.
Ravan stomak je, 80% prehrane, a 20% vježbanja, a od tih 20%, nažalost, samo 10% izvođenja trbušnjaka.
Što to znači? Znači da osoba koja ima salo na stomaku, ne može samo trbušnjacima doći do ravnog stomaka
S druge strane, ona može ojačati trbušne mišiće, no njih će i dalje prekrivati salo. Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.
Kako do ravnog stomaka?
smanjite unos soli – premda sol daje jelima bogatiji okus, ona se zadržava vodu u tijelu što uzrokuje osjećaj nadutosti,
smanjite unos ugljikohidrata – hranite se namirnicama kao što su sir, jaja, povrće, integralna riža, integralni hljeb
smanjite unos mlijeka – intolerancija na laktozu može izazvati probleme s probavom i osjećaj nadutosti, kravlje mlijeko zamijenite sojinim ili bademovim i sl.,
unesite u prehranu više voća – limun, naranča, bobičasto voće, jabuka i sl.,
izbjegavajte ljute začine – ljuti začini potiču izlučivanje želučane kiseline, moguća posljedica toga je nadimanje i tvrd stomak, te su preporuka blaži začini poput majčine dušice, bosiljka i origana,
iz prehrane izbacite prženu hranu, šećer i namirnice bogate šećerom te alkohol,
Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle jedite češće i manje.
Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka
Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na stomaku.
Važno je da povećate unos vlakana jer vlakna smanjuju gad i pomažu u smanjenju masti na stomaku. Zbog toba u prehranu uključite zeleno lisnato povrće, voće te žitarice.
Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite si dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja.
Kasnije, za međuobrok pojedite malo masti, to može biti šačica badema ili kikirikija u ljusci. Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i dobrih ugljikohidrata. Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.
I zatim zloglasna večera, koja treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinirati proteine i masti. Primjerice, posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.
San je izuzetno važan. Ukoliko nedovoljno spavate, nivo korizola će rasti, a time i osjećaj gladi te potreba za visokokaloričnom hranom. Stoga je važno da svakodnevno dovoljno spavate.
Pročitaj više: Svakodnevno sjedenje može vas ubiti: Pokrenite se odmah