Šta sve (ne)znate o Holandiji?

Šta sve (ne)znate o Holandiji?
Foto: akter.ba

Poznato je da Holanđani uzgajaju tulipane, imaju vjetrenjače i zaštitni znak su im klompe. Predstavljamo vam navike ovog kulturnog naroda, koje vjerovatno niste znali.

Holanđani vole da se igraju hranom, pa miješaju na prvi pogled nespojive namirnice. Maslac od  kikirikija ne mažu na hleb, već u njega umaču krompiriće. Često ovu čudnu kombinaciju preliju majonezom, a sve to konzumiraju uz pivo.

Ukoliko imate fleku na licu ili garderobi, a da niste primjetili i tako izašli na ulicu ne brinite. Holanđani će vas brzo upozoriti. Vrlo su otvoreni za takve stvari.

Na holandskim proslavama i rođendanima svaki novi gost koji se pojavi pozdravlja se sa svim prisutnim gostima ponaosob. Ovo može da potraje.

Foto: akter.ba - Vjetrenjače
Foto: akter.ba – Vjetrenjače

Poslije čestitanja, gosti se okupljaju i čašćavaju slatkišima, čajevima i kafama. Domaćin ako zaključi da je vrijeme posjete prošlo, reći će gostima da treba da pođu kući.

Svakog prvog ponedeljka u mjesecu u Holandiji  se oglašava testni alarm za uzbunu. Na ove zvuke niko ne obraća pažnju.

Vjerovatno smatramo da Balkanci imaju najoriginalnije psovke, ali kada čujete holandske, shvatit ćete da nije baš tako.

U svojim psovkama često koriste imena bolesti poput kolere, raka, tifusa. Tako da nije neobično da čujete da vam neko kaže  ,,Zarazi se kolerom“.

Iako Holanđani vole alkohol i mogu ga mnogo popiti, uopšte ne vole velike čaše i krigle. Oni vole da piju malo – pomalo. Vole da alkohol djeluje sporije.

U Holandiji nećete vidjeti zavjese na prozorima. Ne skrivaju unutrašnjost svog doma. Razlog za to je što im ne pada na pamet da gledaju u tuđi prostor.

Holanđani vole bicikl. Kultura vožnje bicikla je toliko važna u Holandiji da čak postoji i ambasada posvećena njoj, holandska biciklistička ambasada.

Holanđani vole bicikl
Holanđani vole bicikl

Samo u Amsterdamu postoji oko 800.000 bicikala, 500 kilometara biciklističkih staza i više od 63% njegovih stanovnika svakodnevno koristi ovo prevozno sredstvo.

Ne koriste ga samo zbog rekreacije, već tako idu na posao i u školu.

Često se može vidjeti kako roditelji po nekoliko mališana voze na biciklu do škole. Ne vole kacige i često im je argument taj, što ih ni pješaci ne nose.

Holandske klompe
Holandske klompe

Zemlja ima više bicikala nego ljudi. Ukupno je u pogonu 18 miliona bicikala.

Holanđani obožavaju vatromet i jedva čekaju Novu godinu da se ispucaju kako treba. Dok je u većini zemalja djeci pristup zabranjen, odrasli se zabavljaju vatrometom.

U Holandiji su mališani dobrodošli na takve zabave i od malih nogu se uče kako da koriste pirotehniku, piše punkufer.dnevnik.hr.

Nakon što im pukne vodenjak, trudnice u Holandiji se ne zamaraju prevozom do bolnice jer preferiraju porođaj kod kuće.

U bolnicu se žuri samo u slučaju kada se u trudnoći javi komplikacija. Ako je sve u redu, najlepši je porođaj u vlastitom domu.

Tulipani, sada nacionalni cvijet Holandije uvezeni su iz Turske, i pokazalo se da izuzetno dobro uspevaju na ovom tlu.

Pratite nas na facebook akter.ba

Pročitajte više: Holandski gradovi pokušavaju obnoviti populaciju pčela “hotelima za pčele”

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti