Holandski gradovi pokušavaju obnoviti populaciju pčela “hotelima za pčele”

U holandiji prave hotele za pčele
Foto: Freepik - Pčele su ključne za oprašivanje cvijeća, voća i povrća

Pčele su ključne za oprašivanje cvijeća, voća i povrća. Nažalost, posljednjih 15 godina globalna populacija marljivih insekata opada alarmantnom brzinom. Bee Informed Partnership, saradnja američkih stručnjaka za insekte, procjenjuje da se između 1. aprila 2018. i 1. aprila 2019. populacija pčela kojom se upravlja u zemlji smanjila za 40,7 posto. Brojevi su širom svijeta strašni .

Sada neki gradovi u Holandiji smišljaju inovativne ideje kako bi zaustavili opadanje populacije ovih najvažnijih insekata.

U glavnom gradu države Amsterdamu pčele mogu besplatno boraviti u posebno izgrađenim "hotelima". To su visoke drvene konstrukcijama - koji su razasuti po gradu. Iako neobučenom oku možda ne izgledaju tako lijepo, kutci unutar naslaganih grana pružaju savršeni dom za članove preko 200 poznatih vrsta pčela samotnjaka .

Hotel za pčele

Kao što i samo ime govori, insekti život provode sami. A svaka ženka pčele položi 20 do 30 jajašaca tokom svog životnog vijeka. Pametni insekti se gnijezde u rupama poput onih koje pružaju hoteli za insekte. Tako obilježavaju njihovo prebivalište pokrivajući ulaz vratima od blata. "Iako pčele usamljenice nisu izvrsni oprašivačii imaju bitnu ulogu u mnogim ekosistemima .

Pored toga, gradske vlasti takođe educiraju stanovnike o upotrebi štetnih pesticida. Daju poticaje da podstaknu graditelje da grade zelene krovove ili vanjske zidove. Podstiču ih da ih naseljavaju lokalnim biljkama. 2015. godine postavili su i cilj da lišće na polovici svih javnih zelenih površina pretvore u domaće biljke.

Geert Timmermans, jedan od osam ekologa koji rade za taj grad, kaže: „Naša strategijaje kada dizajniramo park, koristimo autohtone vrste, ali i vrste koje daju puno cvjetanja i ploda za [pčele]. " Mnogi stanovnici, uz pomoć vlade, također zamjenjuju male trake pločnika izvan svojih domova malim vrtovima. U njima je grmlje, cvijeće ili vinova loza. Čini se da gradski kolektivni napori djeluju.

Nedavno istraživanje pokazalo je da se raznolikost divljih vrsta pčela i medonosnih pčela u holandskom glavnom gradu povećala za nevjerovatnih 45 posto od 2000. godine.

U međuvremenu, u gradu Utrechtu u centralnoj Holandiji, krovovi autobusnih stajališta postepeno se pretvaraju u predivne, žive vrtove. Dizajnirani su tako da privuku raznovrstan niz pčela. Klice samo izvornih biljaka, zeleni krovovi, koji prirodno sakupljaju i kišnicu i sitne čestice prašine, takođe su korisne za životnu sredinu.

Autobuske stanice na čijim se krovovima nalazi zasijano poljsko cvijeće za pčele

Kao dokaz razlike koju pojedinac može napraviti, Deborah Post, koja živi u ruralnom području 40 kilometara jugozapadno od Amsterdama, sama se bori za to. Post se brinula za insekte prije nekoliko godina kada je primijetila kako medonosne pčele u njenom volijeri odumiru.

Daljnjim istraživanjem otkrila je da se smrtni slučajevi mogu pripisati nekoliko uzroka - upotrebi pesticida i gnojiva, invazivnim štetočinama i nedostatku hrane i staništa.

Nije mnogo mogla učiniti u prva dva slučaja, mogla je pokušati vratiti pčelama staništa . "Pčele i insekti nemaju hranu jer je sve zeleno, sve je trava", kaže ona o svom imanju koje je okruženo farmama mlijeka.

Pošta je započela naseljavanjem područja oko njenog susjedstva domaćim lišćem . Takođe je nagovorila vladine zvaničnike i programere novog autoputa u blizini njenog doma da uobičajeni šljunak ili travu uz cestu zamene poljskim cvećem.

Cvijetne površine pored autoputeva

Eksperiment je postigao veliki uspjeh, jer su pčele koje su živjele u 11 košnica na imanju njene porodice preživjele.

Otada je proširila svoju inicijativu "Medena magistrala" i vodila napore na sadnji cvijeća duž mnogih autoputeva, nasipa i željezničkih pruga u zemlji. Kad god je to moguće, pokušava uključiti školsku djecu u svoje projekte. Tako bi sljedeću generaciju podučila o važnoj ulozi pčela u ekosistemu . Možda, Kad bi više zemalja prihvatilo tehnike koje se koriste u Holandiji, svijet bi opet bio prepun pčela.

Pročitaj više: Podrška TIKA-e razvoju pčelinjih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori