Šta će se desiti ako pijete jabukovo sirće mjesec dana?

Zdravlje

Novinarka je pila sirće od jabuke mjesec dana: Rezultati su je iznenadili

Sirće od jabuke dobiva se fermentacijom soka od jabuke. Mnogi ga često koriste da bi pomogli svojem zdravlju, a osobito ako žele izgubiti koji kilogram. Smatra se da potiče metabolizam te time onemogućava zadržavanje masnoća i toksina u organizmu.

Više studija provedenih na ljudima pokazuje da ovo sirće može pomoći kod mršavljenja, jer može pojačati osjećaj sitosti, čime se smanjuje kalorijski unos.

Kayla Garritano, novinarka portala Eat This, Not That, probala je konzumirati jsirće od jabuke svaki dan mjesec dana. Iako joj je donio nekoliko benefita, gubitak težine nije bio jedan od njih.

Najbolja kombinacija

"Probala sam ga piti samostalno bez ikakvih dodataka okusa, i bila je to borba. Nakon mnogo istraživanja (uključujući Tik Tok videa) našla sam kombinaciju koja mi je odgovarala: 200 ml vode, jedna kašika meda, malo cimeta i dvije kašike sirćeta. To je umanjilo jačinu sirćeta, a osim toga, med i cimet pružaju neke dodatne prednosti. Ideja je bila piti ovu mješavinu svaki dan tokom cijelog mjeseca. Odlučila sam ga popiti ujutro prije nego što pojedem bilo koju drugu hranu ili piće. Prvog dana u mjesecu sam se izvagala i zabilježila svoju težinu. Zatim sam se vagala jednom sedmično tokom cijelog mjeseca, kako bih vidjela je li došlo do promjene", govori Kayla.

Smanjio se apetit

Iako joj nije pomogao kod mršavljenja, sirće joj je, kaže, ipak obuzdao apetit. Ovo je bila najuočljivija razlika. Iako je i dalje jela tri kvalitetna obroka, nije bila toliko gladna tokom dana. Ograničila je grickalice između obroka i konzumirala je manje porcije.

"Vjerujem da bi mi mogao pomoći u gubitku težine ako je uparen s pravilnom prehranom i tjelovježbom. Da sam češće vježbala, možda bi rezultati bili vidljiviji", navela je novinarka, piše Gloria.hr.

Bolja probava

Kayla je također uočila da sirće od jabuke pomaže probavi.

"Poznato je da jabučni ocat može pomoći u podizanju razine želučane kiseline kako bi pomogao probavi. Također može spriječiti plinove i nadutost, što može uzrokovati usporenu probavu. Tko zna, možda je moja navika pijenja tijekom mjesec dana pomogla procesu probave", rekla je.

Dodaje da će ga s vremena na vrijeme i dalje piti.

Doziranje i primjena

Najbolje i najjednostavnije je uključiti sirće od jabuke u prehranu, kao preljev za salatu i u drugim jelima. Neki ga ljudi piju razrijeđenog u vodi - uobičajeno od jedne do dvije čajne kašike (pet do 10 ml) do jedne do dvije kašike (15 do 30 ml) u velikoj čaši vode. Preporučuje se otprilike deseterostruka količina vode.

- Za učinak nisu potrebne velike doze. Primjerice, za bolju regulaciju šećera u krvi doza su četiri čajne kašike (20 ml), razrijeđene u vodi, neposredno prije obroka s ugljikohidratima, kako bi se smanjili skokovi šećera.

- Jabučni ocat može poboljšati hormonsku sliku kod žena sa sindromom policističnih jajnika. U tom slučaju uzima se jedna kašika (15 ml) u 100 ml vode redovito poslije večere.

- Za skidanje kilograma kod prekomjerno teških i pretilih osoba doza je jedna do dvije supene kašike (15 do 30 ml) svaki dan tokom nekoliko mjeseci. Općenito je dobro početi s malim dozama i nikada ne uzimati velike količine, jer mogu imati neželjene učinke. Najbolje bi bilo uzimati organski, nepročišćeni jabučni ocat.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori