Čelnici EU nisu postigli sporazum o COVID pasošu,

Čelnici Evropske unije nisu uspjeli u utorak postići dogovor o konačnom izgledu COVID pasoša
Internet, Ilustracija/

Čelnici Evropske unije nisu uspjeli u utorak postići sporazum o konačnom izgledu COVID pasoša koju turistički radnici vide kao spas za nadolazeću turističku sezonu.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlada država članica nastavit će razgovore u četvrtak, saopćilo je portugalsko predsjedništvo EU, prenosi dpa.

Digitalni certifikat mogao bi omogućiti putovanja unutar Unije već krajem juna, bez obzira što se pandemija koronavirusa nastavlja. Zabrinutost zbog novih varijanti virusa i dalje ostaje velika.

Dokument treba sadržavati potvrdu da li osoba ima negativni test na COVID-19, je li se nedavno oporavila od virusa koji uzrokuje bolest ili je vakcinisana.

To bi dosta pomoglo kako bi se izbjegao obavezni karantin koji je trenutno na snazi za mnoga putovanja unutar EU. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar svojih granica.

Grčka je već ublažila uslove za ulazak stranih državljana koji su vakcinisani. Španija dopušta ulazak turista iz EU uz prikaz negativnog testa.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Evropske unije sada je potpuno vakcinisana. Cilj EU je povećati to na 70 posto do septembra.

Čelnici EU nisu postigli sporazum o COVID pasošu, razgovori se nastavljaju

Izvor: FENA

Pročitaj više: Covid pasoš mogao bi biti tračak nade za turističku industriju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori