Snapchat naočale šalju vas u drugu dimenziju

Novosti Snapchat tima

Snapchat pušta naočale s proširenom stvarnošću (AR) kako bi omogućio određenim stvaraocima sadržaja da digitalne kreacije stave u svijet oko sebe.

AR je u ovom slučaju kombinacija računarske grafike, poput 3D modela, u kombinaciji sa stvarnim svijetom. Ali nova verzija proizvoda "snapchat naočala" neće biti dostupna svakome. Umjesto toga, kompanija ih nudi "odabranoj grupi globalnih kreatora" u polju AR.

Snapchat je poznat po AR "sočivima" na telefonima. Oni prekrivaju umjetnost korisnika koji iskrivljuju živu sliku na mnogo različitih načina.

Novi uređaj nastao je iz te ideje, omogućavajući stvaraocima da svoje kreacije projektuju na svijet oko sebe. Prethodne verzije Spectacles-a bile su fokusirane na kamere za snimanje sadržaja. Snapchat naočale su najnovije izdanje.

Nova tehnologija ima dvije kamere, četiri mikrofona i stereo zvučnike, a pokreće je čip posebno prilagođen za AR i VR. Ali ima samo 30 minuta trajanja baterije. Za sada ostaju dostupni samo po prijavi kreatora. Koriste kompanijski softver Lens Studio za desktop, alat za stvaranje AR-modela po 3D modelu.

Prvu verziju Spectaclesa objavila je Snap Inc, kompanija koja stoji iza Snapchata. Kasnije ih je prodao kao redovni proizvod na mreži. Međutim, nakon godinu dana, prva verzija pogodila je finansije Snap Inc-a u iznosu od 40 miliona dolara. To je dovelo do upoređivanja s Googleovim neuspjelim eksperimentom "pametnih naočala", Google Glassom.

To nije spriječilo Snap Inc - koji sebe naziva kompanijom za kameru - da ostane pri projektu. Najnovija AR inovacija je četvrta verzija maočala.

Nove naočale oživljavaju maštu na prirodan način - gledajući u svijet ispred sebe. Snapchat ne prima isti nivo pažnje kao druge mreže društvenih medija kao što su Facebook ili Twitter, ali i dalje je izuzetno popularan. Kompanija sada izvještava da ima 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

Pročitajte više: Ovo su korisne i skrivene postavke Google maila!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori