Drevna hrana koju jedemo i danas


Savremena prehrambena industrija nije ništa drugo ako ne i inovativna, s novonastalim prehrambenim proizvodima koji se naizgled pojavljuju na policama supermarketa svaki tjedan. No, mnoge namirnice bez kojih ne bismo mogli živjeti - od sira do čokolade - imaju korijene u drevnim civilizacijama.

Zavirujemo kroz vrijeme otkrivajući drevnu hranu koju i danas volimo.

Med

Bez obzira volite li ga prelivenog po kaši ili umiješanog u čaj, med se s vremena na vrijeme vjerojatno pojavi na vašem stolu za doručak. I slavna zlatna tekućina koristila se kao zaslađivač od davnina.

Spominjanje slatkih stvari pronađeno je u spisima iz Mezopotamije (koji obuhvaća današnji Irak i druge dijelove Bliskog istoka) i drevnog Egipta koji sežu čak do 2.100 godina prije Krista.

Pexels.com

Rezanci

Poput mnogih drevnih namirnica, porijeklo rezanci - uporište azijske kuhinje - osporavano je. Teorija koje povezuju rezance s drevnom talijanskom, arapskom i kineskom kulturom ima na pretek, ali otkriće napravljeno 2005. godine možda je riješilo misteriju.

Arheolozi su na arheološkom nalazištu Lajia na sjeverozapadu Kine otkrili, kako su smatrali, rezance stare 4000 godina. Rani spomen sastojka također se pojavljuje u literaturi iz kineske istočne dinastije Han (datira između 25. i 220. godine).

Pexels.com

Temeljac od kostiju

Danas ljubitelji zdrave hrane i paleo dijeta cijene juhu od kostiju, no ona zaista ima vrlo dugu povijest.

Juha ispunjena hranjivim tvarima dobiva se kuhanjem ostataka kostiju u vodi, često s octom i/ili začinskim biljem. Unatoč modernoj popularnosti, smatra se da potječe od plemena lovaca i sakupljača u kasnom kamenom dobu.

Pexels.com

Umak od soje

Stup kineske i drugih istočnoazijskih kuhinja, soja umak omiljen je zbog bogatog umami okusa i koristi se tisućama godina.

Smatra se da je soja umak rođen iz drevne kineske paste nazvane "jiang", napravljene od fermentiranog povrća, žitarica i mahunarki poput zrna soje. Kroz stoljeća, Kinezi su sastojak donijeli u druge zemlje, poput Japana, gdje ostaje glavni proizvod.

Pexels.com

Pivo

S obzirom na povijest piva, mnogi bi mogli ukazati na Belgiju ili Njemačku-dvije zemlje poznate po bogatoj tradiciji pivovarstva.

No, iako je točno podrijetlo piva nepoznato, općenito se slaže da oni leže istočnije. Otkopane keramičke posude stare oko 5000 godina ukazuju na to da su Sumerani drevne Mezopotamije (na Bliskom istoku) među prvima pijuckali pjenu. Relikvije su povezale ovo omiljeno piće sa starim Babiloncima i Egipćanima.

Pexels.com

Ocat

Bilo da se radi o skromnom sladu ili jabukovom octu, ocat je osnovni sastojak u mnogim kuhinjama. I, kako to već biva, to je već tisućljećima.

Tokom stoljeća ocat se pravio s voćem, alkoholom, rižom i drugim, a iako su njegovi točni korijeni nepoznati, njegovi tragovi pronađeni su i u posudama drevnog Egipta i Kine.

U babilonskim spisima iz 5000. godine prije Krista spominje se i ocat od datulje.

Pexels.com

Sir

Bez obzira volite li naribati parmezan preko tjestenine ili slasno kremasti komadić brie na krekerima, sir je redovan dio mnogih dijeta. Naravno, ima mnogo maski, a svaka sirasta sorta ima svoju jedinstvenu priču o podrijetlu.

Ali gdje je sve počelo? Nitko ne zna sa sigurnošću, ali legenda kaže da je jedan arapski trgovac slučajno izumio sir, kada je koristio torbicu napravljenu od ovčjeg želuca za prijevoz mlijeka na putovanju. Prirodno sirilo u vrećici dovelo je do zgrušavanja mlijeka i rođen je ukusan rani sir.

Pexels.com

Maslac

Nekoliko je stvari ugodnije od izdašnog premaza maslaca na vrućem tostu i, srećom za naše pretke, popustljivi mliječni proizvod postoji već stoljećima.

Prema Američkom institutu za maslac, prvi pisani zapisi o sastojku datiraju prije 4.500 godina i imaju oblik vapnenačke table koja detaljno opisuje rani proces proizvodnje maslaca. Smatra se da je proizvodnja započela još ranije, s tim da su stari Grci, Rimljani i drugi uživali u maslacu.

Pexels.com

Vino

Vino se danas uživa u gotovo svakom kutku planete, pa ne čudi što je njegovo rano podrijetlo maglovito. Tragovi vina pronađeni su u posudama iz drevne Kine, no upravo je u Sredozemlju alkoholno piće uistinu procvjetalo u antici.

Tisućljetno piće pojavljuje se u grčkoj mitologiji, koristilo se i u starogrčkim i u rimskim vjerskim obredima, a pilo se i na neformalnim okupljanjima poznatim kao simpoziji. Ubrzo je stekao popularnost i u starom Egiptu i Mezopotamiji.

Pexels.com

Kokice

Kokice su možda omiljena filmska grickalica, ali ovi slatki ili slani zalogaji postojali su i prije srebrnog ekrana. Stručnjaci vjeruju da se kukuruz u Americi uzgajao još prije 9.000 godina, a najraniji tragovi kokica datiraju prije nekih 6.700 godina - arheolozi su pronašli dokaze o staroj verziji zalogaja od napuhanih jezgri u Peruu 2012.

Drevne kokice iza sebe su ostavila autohtona američka plemena u državama Novi Meksiko i Utah.

Pexels.com

Čaj

Čaj je toliko sinonim za Britaniju da je lako zaboraviti da se aromatično lišće u Velikoj Britaniji uopće ne uzgaja. Kina je najveći svjetski proizvođač čaja (zajedno s drugim azijskim zemljama poput Indije i Šri Lanke), a podrijetlo čaja vuče korijene iz kineske legende.

Priča kaže da je kineski car sjedio ispod drveta camellia sinensis (ili biljke čaja) 2.737 godine prije Krista kada je nekoliko listića čaja otpuhalo u kipuću vodu koju je pio.

Vladar je bio impresioniran okusom pića i tako je nastao čaj. Bez obzira na to ima li priča utjecaj ili ne, drevna Kina i dalje se smatra jednim od najranijih proizvođača čaja na svijetu.

Pexels.com

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je toliko važno za Grčku da postoji cijeli muzej posvećen tim stvarima: Muzej maslina i grčkog maslinovog ulja u Spartiju. Smatra se da je proizvodnja delikatno aromatiziranog ulja započela u starom Izraelu, gdje su pronađene koštice masline, pulpa i alat iz neolitskog doba.

Do kasnog brončanog doba, Grčka je počela cijediti vlastite masline, izgrađujući rastuću industriju i šireći tradiciju po Sredozemlju.

Pexels.com

Jogurt

Svježi, obični jogurt omiljen je sa svježim bobičastim voćem i jede se za doručak, ili se stavlja na stranu bogatog gulaša - a ljudi su odavno prepoznali njegove vrline i svestranost.

Kao što je često slučaj, korijeni ove drevne hrane su magloviti, ali općenito je povezan s drevnom Mezopotamijom, oko 5.000 godina prije Krista. Slično kao i sir, smatra se da je jogurt vjerojatno izmišljen slučajno pri transportu mlijeka po vrućini.

Čokolada

Teško je zamisliti život bez čokolade i, kako se pokazalo, njezina povijest seže u tisućljeća. Smatra se da voljena hrana ima korijene u srednjoameričkoj civilizaciji, a Olmeci u južnom Meksiku možda su koristili kakao u zrnu za stvaranje svečanih čokoladnih napitaka već 1.500 godina prije Krista.

Maje i Asteci također su se prepustili i slavili čokoladu, pa čak su je koristili i kao oblik valute. Današnja industrija drevne čokolade i kakaa vrijedi više od 40 milijardi dolara.

PROČITAJTE VIŠE: Hrana koju nije dobro konzumirati prije plivanja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori