Slovenija: Od ponedjeljka antivirusni lijek Molnupiravir dostupan u četiri bolnice

Lijek

Slovenija: Od ponedjeljka antivirusni lijek Molnupiravir dostupan u četiri bolnice
Foto: Ilustracija/AA

U bolnicama, posebno u jedinicama intenzivne njege, gdje je 85 odsto nevakcinisanih pacijenata, situacija je i dalje veoma ozbiljna

U Sloveniji je u srijedu potvrđeno 1.687 slučajeva zaraze novim koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Širenje zaraze, kako navode zdravstveni stručnjaci, se usporava. Dostupan je i antivirusni lijek Molnupiravir, koji sprječava teži tok bolesti. Naime, od ponedjeljka će lijek prvo biti dostupan u četiri bolnice.

"Ne radi se o prevenciji, nego o liječenju", objasnio je Borut Štrukelj sa Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani.

Takav lijek je odavno zakasnio, jer djeluje tako što sprječava nastavak sinteze osnovnog virusnog lanca, što znači da virus ne može napredovati. Namijenjen je svima koji imaju prve simptome bolesti i za koje ljekar procijeni da boluju od težeg oblika korona virusne bolesti. Uzima se pet dana u kućnoj njezi.

"Time se onemogućava hospitalizacija kod 50-60 posto ovakvih pacijenata", rekao je Štrukelj.

U bolnicama, posebno u jedinicama intenzivne njege, gdje je 85 odsto nevakcinisanih pacijenata, situacija je i dalje veoma ozbiljna.

Prema najnovijim informacijama, vakcine su efikasne i sa novom verzijom omikron koronavirusa, a Pfizer i BioNTech su efikasni protiv omikrona nakon tri vakcinacije, saopštili su proizvođači. Međutim, ECDC također izvještava da su svi do sada potvrđeni slučajevi infekcije omikronom asimptomatski i blagi.

Pročitajte više: Merckova tableta protiv covida-19 uskoro na europskom tržištu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori