Ljeto je počelo, a naši receptori za nečim osvježavajućim se bude. U ljetnim danima svima je potrebna neka osvježavajuća poslastica. Ivana je podjelila još jedan recept sa nama. Prelijepa, jednostavna a ukusna sladoled torta kad poželite nešto osvežavajuće a brzo.
SLADOLED TORTA SA PLAZMOM I JAGODAMA – brza, kremasta torta, bez upotrebe šporeta
Potrebni sastojci:
- 400g šlaga
- 400ml gazirane, mineralne vode
- 360ml kisele pavlake ( 2 čaše )
- 100g kristal šećera
- 450g mlevene plazme
- 400g jagoda
Priprema:
Jagode oprati, pa ih isjeći na manje komade.
Podjeliti ih na dva djela. U dublji sud za mućenje staviti šlag, preliti ga vodom pa mutiti dok ne dobijemo čvrst šlag.
U umućen šlag dodati kiselu pavlaku, kristal šećer, pa sve zajedno sjediniti mikserom.
Dodati plazma keks u dva puta, da bi nam bilo lakše da ga promješamo i sjedinimo sa smjesom koju smo umutili.
Kalup 24cm obložiti folijom ili pek papirom kako bi nam kasnije bilo lakše da skinemo obruč od kalupa. Na dno staviti i rasporediti jednu kašiku mljevenog keksa. Na dno nanijeti jednu trećinu pripremljenog fila, a na njega staviti pola količine jagoda.
Postupak ćemo ponoviti još jednom: trećina fila, pa druga polovina jagoda.
Na jagode nanosimo i raspoređujemo zadnju trećinu fila.
Nakon što razmažemo, nosimo tortu u frižider, najmanje na 2h da se ohladi i malo stegne. Ukrasimo po želji i uživamo u fantastičnom ukusu!
Pročitaj više: Sočni kolač od jabuka bez brašna i šećera i glutena
sladoled