Sladić objavio prognozu za jesen: “Idealno da idealnije ne može biti”

Prognoza

"Kad jesen zamuti, sve rijeke u Bosni…", "Kad dođe oktobar, i kiše padaju…" - tako glase stihovi pjesama našeg poznatog bosanskohercegovačkog kantautora Hajrudina Harija Varešanovića koje po samom nastupanju jeseni barem jednom preslušamo, a koje možemo i povezati sa desetim mjesecom u godini, asocirajući nas na duge jesenje kiše i tmurne oblake.

Nemam ništa protiv Harija. Štaviše, jedan mi je od dražih muzičara, ali stihovi i meteorološka realnost oktobra u ovoj nadasve čudnoj 2022. godini su dijametralna suprotnost.

Ovog oktobra niti su rijeke previše mutne, niti previsoke. Koliko to god suludo zvučalo, još se može razmišljati i o kupanju u moru. Uzmemo li u obzir da se prema zvaničnim mjerenjima temperatura mora danas duž Jadrana drži na vrijednostima oko 21 ºC, a zraka između 22 i 25 ºC, onda nas to i ne čudi.

Stoga nekima ova konstatacija ide u korist. Nekima bi se moglo subjektivno čak i činiti da je trenutno more i toplije nego u jeku ljetne sezone. Razlog je jasan – vrlo mala, ili gotovo nikakva temperaturna razlika, a tijelo ne odveć pregrijano. Ako još na to dodamo da je UV indeks pao na umjerenu vrijednost, sunčanje postaje još bezbjednije nego u julu. Ako niste ljubitelj gužvi, svi faktori idu u vašu korist. Sumirano – idealno da idealnije ne može biti.

A neće se žaliti ni oni koji more mijenjaju za grad ili planinu – topli napici se i dalje mogu popiti na terasama, a suhe planinske staze pogoduju planinarima da uživaju u raskošnim bojama jeseni koje sada polako dostižu svoj vrhunac. (Radio Sarajevo)

Pročitajte više: Dunja – Najbolji lijek jeseni, pogledajte šta sve liječi!

Pratite nas na Facebook akter.ba - Sladić objavio prognozu za jesen: "Idealno da idealnije ne može biti"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori