Slab stisak šake mogao bi biti znak osnovnih zdravstvenih problema, otkriva studija

ŠTA TO ZNAČI?

Slab stisak šake mogao bi biti znak osnovnih zdravstvenih problema, otkriva studija
Foto: Istock

Priča na prvi pogled

Studija se nadovezuje na prethodno istraživanje koje povezuje snagu stiska sa smrtnošću, ali novo istraživanje uspoređuje nečiji stisak s drugima u smislu spola, starosti i tjelesne visine umjesto sa općom zdravom populacijom.

Istraživači su mjerili snagu pacijentovog stiska stiskanjem dinamometra - alata koji se koristi za mjerenje sile - dva puta svakom rukom.

Otkrili su da snaga hvata nešto manja od prosjeka za uporedivu populaciju može ukazivati ​​na veći rizik od smrtnosti.
Snaga stiska za ruke mogla bi ukazivati ​​na osnovne zdravstvene probleme, a naučnici sada imaju način da izmjere šta to znači za opću populaciju.

“Općenito, snaga držanja zavisi od pola, starosti i visine osobe. Naš zadatak je bio da pronađemo prag koji se odnosi na snagu šake koji bi signalizirao praktičaru da radi dalje preglede ako je snaga držanja pacijenta ispod ovog praga”, rekao je Sergej Scherbov, istraživač na Međunarodnom institutu za primijenjenu sistemsku analizu, u saopštenju za javnost. .

“To je slično mjerenju krvnog pritiska. Kada je nivo krvnog pritiska izvan određenog opsega, ljekar može odlučiti da prepiše određeni lek ili da pošalje pacijenta specijalisti na dalji pregled”, rekao je Šerbov.

Studija se zasniva na prethodnim istraživanjima koja povezuju snagu stiska sa smrtnošću. Ali novo istraživanje uspoređuje nečiji stisak s drugima u smislu spola, starosti i tjelesne visine umjesto sa općom zdravom populacijom.

Ipak, nije utvrđeno da jači stisak smanjuje rizik.

“Važno je naglasiti da ne sugeriramo da ljudi treba posebno trenirati snagu držanja kako bi smanjili rizik od smrtnosti”, rekla je Sonja Spitzer, postdoktorski istraživač u Wittgenstein centru za demografiju i globalni ljudski kapital i Univerzitetu u Beču. “Najvjerovatnije, ako neko poboljša snagu držanja kroz vježbe, neće imati nikakav ili vrlo mali utjecaj na njegovo cjelokupno zdravlje.”

“Međutim, niska snaga držanja može poslužiti kao pokazatelj invaliditeta jer odražava nisku snagu mišića, što je povezano s većim rizikom od smrti”, nastavio je Spitzer. “Zdrav način života i vježbanje su i dalje najbolji pristupi za održavanje dobrog zdravlja ili njegovo dugoročno poboljšanje”, zaključuje Spitzer.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori