Sjeverna Makedonija popustila mjere protiv COVID-19

Region

lada u Skoplju je donijela odluku o ukidanju zahtjeva za obavezan COVID-19 certifikat za izlazak iz Sjeverne Makedonije.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak ukinuti obavezu posjedovanja COVID-19 certifikata za ulazak u trgovinske centre i za izlazak iz zemlje, kao i jednu od prvih anticovid mjera – o oslobađanju zaposlenih trudnica radnih obaveza, prenosi Beta.

Kako je saopćeno sa 23. sjednice Vlade, prihvaćen je prijedlog Komisije za zarazne bolesti o ukidanju obaveze posjedovanja COVID-19 certifikata za ulazak u trgovinske centre, ali je ostala obaveza nošenja maski u tim objektima.

„Obaveza posedovanja COVID certifikata ostaje i za ulazak u ugostiteljske objekte u kojima se služi hrana/piće koji su u sastavu trgovinskih centara“, navodi se u saopćenju.

Vakcinacija trudnica

Vlada Dimitra Kovačevskog je prihvatila i prijedlog da certifikat za preležani COVID, umjesto dosadašnjih 45 dana, traje 180 dana, odnosno šest mjeseci, od datuma pozitivnog PCR testa.

Po preporuci Komisije za zarazne bolesti ukinuta je odluka sa početka pandemije da se trudne žene oslobađaju radnih obaveza sa fizičkim prisustvom na radnom mjestu i time je prihvatila i preporuku da se trudnice vakcinišu.

Vlada u Skoplju je donijela odluku o ukidanju zahtjeva za obavezan COVID-19 certifikat za izlazak iz Sjeverne Makedonije, dok je ostala obaveza posjedovanja tog certifikata za ulazak u ovu državu. (Izvor: Agencije)

Pročitajte više: Irska ukida sva ograničenja putovanja uvedena zbog COVID-19

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori