Sjednica Parlamenta BiH nije održana, HDZ-ovci i stranke iz RS-a opet blokiraju institucije

Politika

Predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić je na kraju sjednice objavijestio parlamentarce da kvorum nije ispunjen što znači da današnja sjednica neće biti održana.

"To konstatujem sa žaljenjem s obzirom na veliki broj važnih i ozbiljnih materijala koji su bili na dnevnom redu. Tu je bila i tema vezana za BHRT, kao jednog od stubova državnosti Bosne i Hercegovine. Nei su odlučili da ne dođu na sjednicu. Oni će protumačiti svoje stavove, kao i svako od nas. Vidimo se neki naredni put", poručio je Zvizdić.

On je kazao da su razlozi nedolaska isključivo političke prirode kako bi se onemogućilo napredovanje Bosne i Hercegovine i blokirale institucije Bosne i Hercegovine. Također je naveo da HDZ i stranke iz RS-a ne žele održavanje izbora, povećavanje plata, ekonomske reforme i slično.

"Žele poslati poruku da je BiH nefunkcionalna država. Mi ćemo se izboriti s takvim antibosanskim politikama koje su na sceni, ja vam to garantujem", naveo je.

Nakon sjednice predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić je kazao kako je blokiranje institucija BiH očito politički projekat.

"To je projekat, uništavanje svega što ima prizvuk bosanskohercegovačkog. Po tome treba učiniti sve da se svaki prizvuk postojanja BiH obesmisli i dovede do apsurda. Mi se nećemo predati i uvjeren sam da postoji dovoljno snaga koje žele dobro BiH, svim građanima i svim narodima, na kojem god njenom pedlju živjeli", rekao je Nikšić.

On je kazao da su parlamentarci koji dolaze iz RS-a bili u zgradi i čekali da vide da li će biti kvoruma.

"Oni bi ušli u salu da je trebalo glasati, tako bi srušili prijedlog da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu", dodao je. (Klix.ba)

Pročitajte više: Dodik ponovo blokira odluku Predsjedništva BiH da helikopter OS gasi požare u Hercegovini

Pratite nas na Facebook akter.ba - Sjednica Parlamenta BiH nije održana, HDZ-ovci i stranke iz RS-a opet blokiraju institucije

Pročitajte više: BHRT-u blokiran račun, radnici poručili: “Ne dozvolite da se ugasimo”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)